Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, celebrată la Braşov

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, celebrată la Braşov

Oraşul Braşov s-a alăturat campaniei mondiale „Light it Up Blue”, prin iluminarea în albastru a câtorva clădiri reprezentantive, în semn de susţinere a persoanelor diagnosticate cu autism sau cu alte tulburări asociate.

Cu această ocazie, prin implicarea Asociaţiei „Copiii de Cristal”, în oraş au avut loc mai multe evenimente la care au fost invitaţi toţi braşovenii, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului - 2 Aprilie.

Ziua a debutat cu un marş de susţinere a persoanelor care suferă de diverse tulburări din sfera autismului. Aproximativ 150 de persoane, printre care beneficiari ai Asociaţiei „Copiii de Cristal”, voluntari, susţinători şi reprezentanţi nonguvernamentali, au traversat centrul oraşului, iar în Piaţa Sfatului au eliberat zeci de baloane albastre. 

În semn de susţinere pentru copiii, tinerii şi adulţii cu tulburări din spectrul autist şi a familiilor acestora, mai multe clădiri şi instituţii din Braşov, printre care Casa Sfatului, Cetatea Braşov, Centrul Cultur­­­al Reduta, Poşta Centrală, Opera Braşov şi Primăria Municipiului, au fost iluminate în albastru, culoare ce poartă mesajul persoanelor cu autism.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„Prin evenimentele organizate cu prilejul zilei de 2 Aprilie, ne-am propus şi în acest an să tragem un semnal de alarmă asupra discriminării cu care încă se confruntă persoanele cu autism şi familiile lor. S-au făcut progrese atât în privinţa diagnosticării la vârste cât mai mici, cât şi a intervenţiei terapeutice în centre ale asociaţiilor de părinţi. A crescut numărul grădiniţelor şi cel al şcolilor care acceptă integrarea cu însţitor a copiilor cu autism. Din păcate însă, aceste progrese nu ţin pasul cu numărul tot mai mare al copiilor care au nevoie atât de terapie, cât şi de educaţie adecvată. Este nevoie de o abordare organizată de autorităţile centrale, în sensul elaborării unei politici publice în intervenţia în cazul persoanelor cu autism, plecând de la screening, susţinerea terapiilor adecvate şi demonstrate a fi de succes în autism, formarea continuă a cadrelor didactice prin programe finanţate de Ministerul Educaţiei, dotarea şcolilor cu materialele necesare, elaborarea unei metodologii de adaptare a programei şcolare pentru potenţialul perceptiv al copilului cu autism integrat, asigurarea unui număr corect de profesori de sprijin pentru fiecare grădiniţă şi şcoală. Sunt multe de făcut, iar pentru realizarea dezideratelor noastre nu este întotdeauna nevoie doar de bani. În primul rând, trebuie să redevenim toleraţi, empatici şi răbdători cu cei mai puţin dăruiţi ca noi. O vorbă bună, o privire înţelegătoare, o mână întinsă la nevoie e la îndemâna tuturor.”, a declarat Gabriela Plopeanu, Preşedintele Asociaţiei „Copiii de Cristal”.  În săptămâna dedicată Autismului, la Braşov sunt prevăzute şi alte evenimente.

În urmă cu şase ani, Organizaţiei Naţiunilor Unite a stabilit ca data de 2 Aprilie să devină Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Astfel, în toată lumea, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii autismului. În România, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a organizat o serie de manifestări şi evenimente, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului, dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România.