ZIUA ITALIEI. Adevărata „Cucina Italiana” de la „Unico vero”

ZIUA ITALIEI. Adevărata „Cucina Italiana” de la „Unico vero”

În București sunt 12 localuri italienești autentice. Noi am ales unul dintre ele. Poate cel mai bun. După gustul nostru

Până de curând, dacă întrebai pe oricine de pe stradă ce știe despre gastronomia italiană, răspunsul era, invariabil: pizza și spaghetti... Odată cu venirea crizei, acum vreo cinci ani, şi repatrierea a zeci de mii de conaţionali, au ajuns şi românii de acasă să afle că bucătăria din „Cizmă” înseamnă mai mult decât paste şi „turta” cu de toate a italienilor. Înseamnă și pește, vită, moluște sau crustacee! Lucru demonstrat prin puzderia de tratorii, osterii şi ristorante apărute în toate oraşele din ţară. Şi, cel mai important, calitatea mâncărurilor din Peninsulă, gătite în localurile de profil de la noi, a ajuns să fie apreciată de italienii expaţi de pe la noi. Astfel, din 2011, Camera de Comerț Italiană, Ambasada Italiei și Institutul Cultural Italian acordă, în preajma Zilei Italiei, de pe 2 iunie, diplome de excelență şi recunoaştere a auteniticităţii produselor gast ronomice din localurile italieneşti din România.

Numai anul acesta, 12 restaurante din Bucureşti au primit din partea reprezentanţilor statului italian distincţia „Ospitalità italiana”. În speţă, se certifică faptul că toate ingredientele sunt autentic italienești, iar rețetele sunt riguros respectate. Iar cea mai constantă prezenţă în acest top, cu patru astfel de diplome în „inventar” este un cochet ristorante, de pe strada Viitorului, din Capitală, situat în imediata apropiere a Pieţei Galaţi. Numele său este, predestinat parcă, „Unico Vero”…

Rigatoni Cacci e Pepe și Saltimbocca a la Romana

Ne puteți urmări și pe Google News

În menu-ul de la „Unico Vero” găseşti mâncăruri preponderent din regiunea Lazio, din împrejurimile Romei. Aşa că, în documentarea noastră culinară, am optat pentru meniul special conceput pentru „Festivalul italian”, ce se desfăşoară până pe 4 mai, în Bucureşti. Dar mai întâi n-am rezistat unui antreu pe cât de simplu, pe atât de gustos: un bol cu măsline verzi prăjite pane, la 22 de lei porția. Apoi, la sugestia simpaticilor şi guralivilor patroni, am savurat o farfurie de „Rigatoni Cacci e Pepe” – niște paste „al dente” cu sos de piper și peccorino, un parmezan maturat de oaie, la 28 de lei.

Odată apetitul deschis, la felul principal am primit o porţie sănătoasă de „Saltimbocca a la Romana” – feliuțe de mușchi de vită, îmbrăcate cu prosciuto crudo și decorate cu salvie, alături de o garnitură de „Spinaci in Padela”, adică un delicios spanac tras la tigaie şi nu fiert cum, barbar, fac gospodinele noastre. În total 56 de lei, dar a meritat fiecare îmbucătură. La desert n-am rezistat unei înghețate clasice „Semifredo”, cu sos de portocale – la 15 lei – cum găseşti numai în gelateriile din „cizmă”! De băut am avut de ales între un alb sec şi un roze, ambele cu nume predestinat: „Unico”! La 14 lei paharul, le-am ales pe amândouă... Un espresso ne-a ajutat la digestie în timp ce nu ne mai înduram să plecăm din superba grădină de vară, decorată cu statui antice și un zgrafitto spectaculos. Grazie!

Cele mai bune restaurante italienești din București

12 restaurante italiene din București au primit, joia trecută, distincția „Ospitalità Italiana”, certificare care se acordă restaurantelor italiene în străinătate care se disting prin susținerea și promovarea valorilor adevăratei ospitalități și bucătării italiene în lume.

Iată recomandările italienilor:

● Modigliani (din incinta hotelului InterContinental)

● Roberto’s (din incinta hotelului Athenee Palace Hilton)

● Cantina Verde

● Il Giardino Segreto

● Unico Vero

● Nonna Mia

● Da Giulio

● Silk Sky Bar

● Osteria Gioia

● Cucina (din incinta hotelului Marriott)

● Terra e Fuoco

● Caffe Citta (de la hotelul Radisson Blu)

● Monna Lisa