Ziua și decesul. Goniți din spitale, bătrânii mor în stradă

Ziua și decesul. Goniți din spitale, bătrânii mor în stradă

La nici o săptămână de la decesul unei femei de 82 de ani, lăsată să plece din Spitalul „Tractorul” din Brașov în papuci și pijama, un alt bătrân și-a găsit sfârșitul la o jumătate de oră de la plecarea din spital

În ultima vreme, s-au înmulțit alarmant cazurile pacienților care ajung la spital și sunt fie trimiși acasă ca să moară, fie internați și diagnosticați cu prea mare întârziere, situație în care se ajunge tot la deces.

La nici o săptămână de la moartea unei femei de 82 de ani, Ioana Caloian, la Spitalul „Tractorul” din Brașov, lăsată să plece acasă sub semnătură în pijama și papuci și găsită apoi moartă pe un câmp, un alt bătrân a decedat la doar o jumătate de oră după ce a părăsit spitalul, pentru că medicii au considerat că nu este o urgență medicală.

A murit în fața clinicii unde fiul făcea dializă

Ne puteți urmări și pe Google News

Bătrânul Gheorghe Covaliuc, 83 de ani, era din localitatea vasluiană Ulea și ajunsese luni, 9 martie, în jurul prânzului, la Spitalul de Urgență Bârlad adus de ambulanță. Inițial, pacientul a fost consultat de medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) și diagnosticat cu pneumonie acută interstițială și trimis la Secția de Pneumologie unde diagnosticul a fost confirmat și trimis înapoi. Pentru că nu a fost considerat o urgență medicală i s-a prescris o rețetă și a fost trimis pe jos acasă. Potrivit directorului medical al spitalului bârlădean, Gabriela Daniș, bătrânul nu îndeplinea criteriile de internare: „Avea o saturație bună a sângelui, electocardiograma a ieșit bună, în consecință nu era o urgență clinică și investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur și a părăsit spitalul pentru a se întâlni cu fiul său în altă zonă a orașului”.

Bătrânul s-a prăbușit în jurul orei 17.40, chiar în fața clinicii private unde fiul său făcea dializă. Deși ambulanța a ajuns în patru minute nu s-a mai putut face nimic, iar bătrânul a murit. Poliția din Bârlad a deschis o anchetă în acest caz.

Ancheta de la Spitalul „Parhon” se lasă așteptată

Cel mai important spital implicat în decesul universitarului ieșean Tiberiu Brăilean – Spitalul „Parhon” – întârzie să finalizeze ancheta internă și să facă publice rezultatele raportului referitor la ce s-a întâmplat cu pacientul din momentul internării și până la transferul acestuia către alt spital. „Deși astăzi (ieri – n. red.) trebuia să primim raportul de la Spitalul «C.I. Parhon», mai durează puțin. Nu știu să vă spun exact când se vom avea raportul”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași, după ce cu o zi înainte anunțase ca sigure rapoartele finale. Potrivit acestuia, rezultatele anchetelor la celelalte două spitale implicate – „Sfântul Spiridon” și Institutul de Boli Cardiovasculare – sunt cunoscute deja, însă nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea lor.

Reamintim că profesorul universitar Tiberiu Brăilean, cadru didactic la Universitatea „Al.I.Cuza”, a decedat duminică, 8 martie, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. El fusese transferat la această unitate sanitară de la „C.I.Parhon” unde ajunsese adus de ambulanță în stare gravă, cu dificultăți majore de respirație.

Din informațiile de până acum, diagnosticarea profesorului a durat șase ore după care a fost trimis cu ambulanța la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Aici, pacientul a intrat în stop cardiorespirator, fiind resuscitat cu greutate. După resuscitare, Tiberiu Brăilean a intrat în comă și câteva zile mai târziu a murit.