Zonă pietonală în Centrul Istoric din Braşov

Zonă pietonală în Centrul Istoric din Braşov

Pe mai multe străzi a fost montată piatră cubică, iar din luna septembrie accesul auto va fi interzis în zona Casa Sfatului - Biserica Neagră.

Autorităţile locale din Braşov vor să transforme mai multe străzi şi o piaţetă din Centrul Istoric al oraşului în zone pietonale. Astfel, pe şapte străzi s-au finalizat deja lucrările de înlocuire a asfaltului cu piatră cubică, iar alte trei urmează a fi incluse în proiect. După ce vor fi terminate toate lucrările, municipalitatea va interzice accesul maşinilor pe străzile cu pricina.

„Vor intra cu maşina doar acei proprietari sau chiriaşi din zonă care au curte interioară unde să-şi parcheze maşina“, susţine primarul George Scripcaru. Vor mai beneficia de „clemenţă“ Ambulanţele, maşinile de poliţie şi cele ale Parchetului de pe lângă Tribunal, care se află în zona pietonală“.

Până acum au fost dotate cu piatră cubică străzile Diaconu Coresi, Sfântul Ioan, Paul Richter, Michael Weiss, Valentin Wagner, Hans Benkner şi Ştefan Ludwig Roth. În perioada următoare vor începe lucrările pe străzile Politehnicii, Postăvarului şi Mihail Sadoveanu şi în parcarea din spatele Hotelului Aro Palace. Autorităţile locale speră să termine lucrările până la începutul lunii septembrie, când va începe Festivalul Cerbul de Aur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cartierul Schei, afectat de restricţii

De altfel, municipalitatea bra- şoveană intenţionează să interzică total circulaţia auto în zona Casa Sfatului - Biserica Neagră. Administraţ ia locală susţine că astfel vor fi protejate clădirile vechi din Centrul Istoric, care se degradează din cauza vibraţiilor produse de autovehicule. Tot pentru protejarea clădirilor, începând de anul trecut, pe liniile de transport în comun din centru sunt utilizate doar microbuze de capacitate mică.

Pe de altă parte, locuitorii din cartierul Schei susţin că prin această măsură le este tăiată legătura cu restul oraşului. În prezent există trei străzi, Mureşenilor, Bălcescu şi Castelului, care fac legătura între cartierul cu pricina şi restul oraşului. Dacă cele trei străzi ar deveni pietonale, locuitorii cartierului nu ar mai putea să-şi folosească maşinile pentru a ajunge sau a pleca de acasă.

O soluţie ar fi amenajarea unei alte străzi, prin zona numită Coasta Vacii, până în drumul către Poiana Braşov. „Momentan e destul de greu de pus în practică o astfel de idee, pentru că e destul de costisitoare. Pentru anul acesta ne vom rezuma la străduţele care fac legătura între aceste artere mai mari“, spune primarul Scripcaru.

Lucrări în valoare de 1,5 milioane de euro

Proiectul privind pietruirea străduţelor din Centrul Istoric a fost trimis spre finanţare şi către Agenţia de Dezvoltare Regională 7 Centru. „E un proiect pe care atunci l-am estimat la 2,5 milioane de euro. A fost aprobat, dar în ceea ce priveşte finanţarea eram puşi pe locurile 18-20 ca prioritate“, spune George Scripcaru. Astfel, municipalitatea a alocat 1,5 milioane de euro pentru lucrările de pietruire.

PROMOVARE

Proiect de refacere a faţadelor

Municipalitatea braşoveană mai are un proiect privind Centrul Istoric al oraşului, ce presupune refacerea faţadelor clădirilor vechi. Lucrările vor fi efectuate de o firmă din Spania, care a refăcut o serie de clădiri istorice din oraşul Cordoba (Spania). În urmă cu aproape doi ani, un grup de studenţi de la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ a creionat culoarea fiecărei faţade din zona străzilor Mureşenilor, Republicii şi a străduţelor adiacente, pornind de la documentele oficiale şi de la stilul arhitectural. Proiectul poate fi demarat anul acesta, deoarece au fost finalizate toate litigiile judecătoreşti legate de retrocedările clădirilor din zonă.