Zvâcnirile ultimei săptămâni de campanie. Primarul Klaus Iohannis și adopțiile de copii

Zvâcnirile ultimei săptămâni de campanie. Primarul Klaus Iohannis și adopțiile de copii

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, l-a acuzat joi, pe liderul PNL Klaus Iohannis că ar fi fost implicat în traficul internațional de copii. Acuzația, reluată ieri de Firea sub forma a 10 întrebări, vizează implicarea directă a familiei Iohannis în cazuri de adopție din anii ’90. Un subiect pe care primarul Sibiului nu l-a elucidat niciodată în totalitate.

Klaus Iohannis, un simplu profesor de fizică din Sibiu, și-a făcut simțită prezența în Rășinari în 1990, după o tragedie care lăsase orfani trei copii minori. Pe 11 iunie 1990, soții Iliuț își lăsaseră cei trei copii în grija Mioarei, sora bărbatului, pentru a merge la o petrecere. A doua zi, Mioara a mai găsit doar trupurile neînsuflețite ale fratelui și cumnatei. Pe când se întorceau de la petrecere, Vasile a făcut o criză de gelozie, a omorât-o pe soția sa, Elena și apoi s-a sinucis.

Singurul sprijin al celor trei: Elena Maria (7 ani), Vasile (5 ani) şi Anca (3 ani), a rămas Maria Iliuț, bunica copiilor. La o săptămână de la necaz, la poarta femeii au bătut o familie de canadieni, însoțită de soții Klaus și Carmen Iohannis, povestește mătușa copiilor, Mioara Iliuț. „Ne-au cerut să dăm spre adopție cei trei copii rămași orfani, că o să le fie mult mai bine în Canada. Eu eram cu băiatul meu în brațe şi mi-au cerut să-l dau şi pe el, că noi suntem săraci, că nu avem ce să le dăm de mâncare. Dar noi aveam tot ce ne trebuia: șase camere de locuit, doi cai, doi porci”, a declarat Mioara Iliuț pentru ancheteonline.ro.

Adopția în șase zile

Ne puteți urmări și pe Google News

Refuzați, la început, soții Iohannis și canadienii, care mai aveau și două fete naturale, au perseverat, venind aproape zilnic și insistând ca bătrâna să le dea nepoții spre adopție. În cele din urmă, bunica a cedat insistențelor și și-a dat acceptul.

Pe 8 august 1990, Lalande Alain Roger şi Lalande Arlens Dianne, domiciliați în Tumbler Ridge 163 Kisketinew Cres-Canada, au solicitat judecătorilor să fie admisă adopția. După doar șase zile, în aceeași zi în care minerii dădeau năvală cu târnăcoapele în București, Tribunalul Județean Sibiu a dat sentința 13/1990, prin care s-a eliberat certificatul de adopție pe numele soților Lalande: „Părinții minorilor înfiați declară că nu se opun la admiterea cererii. Sunt de acord cu înfierea, arătând că au certitudinea că înfietorii vor asigura toate condițiile sub aspectul bunei îngrijiri, creșterii și educației minorilor”.

Astfel au plecat canadienii cu patru copii din România. Patru, deoarece, pe lângă cei trei nepoți ai Mariei Iliuț, soții Lalande au adoptat și un bebeluș de patru luni, Anda-Maria Scutelnicu. Era vorba de copilul „din flori” al unei tinere din Tălmaciu, repudiată de familie și fără posibilități materiale. Despre aceasta din urmă, presa a scris că nici nu putea fi scoasă, legal, din țară, până la vârsta de un an.

Reacția primarului

Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a afirmat ieri că socialdemocraților ar trebui să le fie rușine pentru campania mizerabilă purtată împotriva sa. „Din partea PSD în special se poartă o campanie mizerabilă împotriva mea, o campanie purtată de tot PSD-ul, de toți purtătorii de cuvânt ai campaniei electorale Victor Ponta. Este o jenă publică doamnelor și domnilor din PSD ce faceți în campanie! Este sub orice limită inferioară modul în care înțelegeți să acoperiți lipsa unui proiect prin atacuri la persoana mea și la familia mea”, a spus prezidențiabilul ACL. Acesta a catalogat drept „inadmisibil” și faptul că PSD a lansat „afirmații menite să sperie pensionarii din România”, referindu-se la pliantele PSD care susțineau că Iohannis va tăia pensiile.

Suspiciuni de trafi c de organe

Povestea a ajuns în presă abia în 1997, odată cu publicarea unei anchete, în Ziua de Cluj, semnată de Dan Tăpălagă, astăzi editor coordonator la Hotnews. Jurnalistul a scris atunci despre implicarea cuplului de profesori Iohannis în adopții de copii din comuna Răşinari, pentru cetățeni canadieni, dar a emis și ipoteza că acești copii ar fi putut deveni „piese de schimb” în bănci de organe.

Subiectul a fost preluat de jurnalistul sibian, Marius Albin Marinescu. El a pu blicat mai multe anchete în „Justițiarul”, unele cu suport video, despre acest caz. În unul dintre acestea, Maria Iliuț, decedată în 2013 fără a-și mai vedea nepoții, dar și fără niciun răspuns de la autoritățile unde a depus numeroase plângeri împotriva lui Iohannis, povestește cum a încercat să afle de la familia primarului care este situația nepoților ei. „De fiecare dată când i-am căutat, au fugit de noi. La un moment dat, am găsit-o pe scările blocului pe Carmen, dar a luat- o la goană şi l-a sunat pe Klaus. El a ieșit la noi și a început să ne înjure. Paștele mamei voastre de sărăntoci!, acesta a fost răspunsul. Şi i-a dat un şut în fund Mariei. Aşa de fiecare dată când îi căutam şi le ceream socoteală, ne făceau în toate felurile, ne amenințau că vedem noi ce pățim”, a declarat Mioara. Iohannis a negat public acuzele femeii la fel ca și pe acelea de trafic de organe, în cadrul unei conferințe de presă din 2000. El a recunoscut însă că a fost șofer pentru canadieni, iar soția lui le-a fost doar translator, dar și că a primit cadouri de la familia canadiană. Iohannis a mai pretins că doar i-a însoțit pe canadieni când veneau la Maria Iliuț. Maria Sas, o vecină a bătrânei, susține contrariul, că soții Iohannis ar fi venit și singuri pentru a o convinge să-și dea nepoții.

Iohannis nu a vrut să spună ce cadouri a primit de la canadieni, dar Albin Marinescu a descoperit, în declarația de avere, că acesta a depus 9.000 de dolari la bancă încă din anul 1990, iar doi ani mai târziu și-a cumpărat prima casă cu 75.000 de mărci germane.