A murit odata cu comunismul

A murit odata cu comunismul

Temutul Ion Dinca, unul dintre durii Epocii de Aur, a murit la doar o luna dupa condamnarea oficiala a comunismului.

Odata cu Ion Dinca, decedat marti seara in urma unei comotii cerebrale, a disparut unul dintre cei mai fideli subordonati ai dictatorului Nicolae Ceausescu.

A fost judecat si condamnat pe viata in 1990 (cu pedeapsa redusa ulterior) pentru participarea la represiunea Revolutiei din 1989. Pe 22 decembrie, a mobilizat masini cu care a curatat caldaramul de sangele victimelor confruntarilor din ziua precedenta.

S-a nascut in 1928, in judetul Arges, si a fost prim-viceprim-ministru in ultimul guvern al Epocii de Aur, condus de Constantin Dascalescu (decedat si el, in 2003).

Ne puteți urmări și pe Google News

A avut o ascensiune constanta in aparatul de stat, iar numele sau apare in Raportul "Tismaneanu" printre cei vinovati de impunerea si perpetuarea unui sistem bazat pe crima si faradelege.

Absolvent a doua facultati militare, a fost numit in 1968 in functia de consilier militar al sefului statului, pe mana lui incapand, in acelasi an, Justitia, Internele, Procuratura si Securitatea.

A fost secretar al CC, membru in CPEx, s-a ocupat de Industrie, Agricultura si Constructii si a condus Capitala din scaunul de primar (1976-1979). Chiar perioa-da marilor demolari l-a gasit pe Ion Dinca intr-o pozitie-cheie. Insusi Patriarhul Teoctist a cerut audienta la demnitar in chestiunea demolarii Patriarhiei.

Insa responsabilitatile i-au creat si un renume pe masura. Ion Dinca a fost mai cunoscut prin porecla "Te-leaga", intrucat nu ezita sa aresteze chiar si membri importanti ai aparatului de stat. Insusi generalul Plesita, fostul sef al spionajului extern, a avut de-a face cu "nervii" lui Dinca.

In primavara lui ‘73, doar ordinul expres al lui Ceausescu a deturnat planurile lui de a-l degrada pe generalul Plesita la rangul de simplu soldat.

Tot Ion Dinca "Te-leaga" este si autorul operatiunii "Balconul". Excesul sau de zel a dus la interzicerea inchiderii balcoanelor, solutie de avarie la care se recurgea pentru a mai domoli frigul din case. Nefericita indeletnicire putea atrage arestarea celui in cauza. 

De la Nicolae Ceausescu la "tara computerelor"

Asa cum a recunoscut dupa 1989, Revolutia i-a adus mai mult regrete decat bucurii. Ion Dinca l-a considerat intotdeauna pe Ceausescu un "geniu" si i-a catalogat pe doi dintre prim-ministrii sai, Constantin Dascalescu si Manea Manescu, drept "jigodie", respectiv "calamitate". In zilele lui decembrie ‘89, Dinca s-a numarat printre cei care l-au incurajat pe dictator sa reziste in fata demonstrantilor.

Pe 2 februarie 1990 a fost insa condamnat la moarte, in lotul Postelnicu-Manescu-Dinca-Dascalescu, dar eliberat cinci ani si trei luni mai tarziu, din Penitenciarul Jilava. Ulterior, s-a readaptat si a devenit consilier la firma ginerelui sau, Nicolae Badea, actualmente actionar la FC Dinamo. 

Subordonatii Iliescu si Vacaroiu

Ion Dinca recunostea, in urma cu patru ani, ca Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu i-au fost subordonati directi. Relatia lui cu cei doi a fost insa rece dupa Revolutie. Una dintre acuzatiile lansate de Ion Dinca este aceea ca Ion Iliescu va avea pe constiinta soarta celor trei copii ai cuplului Ceausescu.

Biografie

> 1928 (3 noiembrie) - se naste in comuna Cobia (Dambovita) > 1947 - Strungar la Nitramonia Fagaras, intra in Partidul Comunist > 1948-1968 - Urmeaza Scoala de ofiteri de artilerie, Cursul academic superior al Academiei Militare si Facultatea de Arme Intrunite > 1968 - Este numit consilier al lui Nicolae Ceausescu pe probleme militare, prim-adjunct la Sectia Militara a CC, responsabil cu Internele, Departamentul Securitatii Statului, Justitia si Procuratura > 1969-1972 - Membru supleant al CC al PCR *1972-1989 - Membru in CC *1976-1989 - Membru al CPEx *1976-1979 - Primar al Capitalei *1979-1980 - Viceprim-ministru *1980-1989 - Prim-viceprim-ministru *2007 (9 ianuarie) - Se stinge din viata

Vineri

Ultimul drum al generalului

Trupul lui Ion Dinca a fost depus la capela Cimitirului Ghencea-Militar ieri, la ora 14.00, cu o ora mai devreme decat fusese anuntat. Un dric si o masina tip jeep din care au coborat doi barbati, rude ale fostului general, asta a fost toata "escorta" lui Dinca.

Unul dintre cei doi gineri ai sai, Nicolae Badea, a ajuns un sfert de ora mai tarziu, intr-o masina cu numar specific clubului de fotbal Dinamo, al carui presedinte este. Si Badea, si celelalte rude aflate la cimitir - care nu si-au prezentat numele - au refuzat sa dea si cele mai simple declaratii de presa, pe motiv ca "este un eveniment delicat si trebuie res-pectata intimitatea familiei".

Despre Nicolae Badea a circulat informatia ca, in timpul regimului Ceausescu, isi luase si numele de familie dupa sotie, prezentandu-se drept Nicolae Badea-Dinca.

Rudele fostului general si fost prim-viceprim-ministru inainte de 1989 nu au fost de acord nici macar cu fotografierea pietrei mormantului unde, peste doua zile, va fi ingropat fostul lider comunist.

Accesul interzis

Depunerea sicriului cu corpul neinsufletit al lui Ion Dinca intr-una dintre incaperile capelei militare a avut loc fara niciun ceremonial special. In jurul sicriului, pe pereti, erau placute din marmura inscriptionate cu numele mai multor ofiteri din Armata Romana.

Dupa depunerea acestuia la capela, presa n-a mai avut acces in cimitir, directorul "locului cu verdeata" declarand ca a primit instructiuni de la loctiitorul sefului unitatii militare de care tine cimitirul, colonelul Liviu Scrieciu, sa nu lase presa sa intre fara acordul familiei decedatului, care avea gradul de general in rezerva.

In cursul zilei de astazi vor sosi in tara si cele doua fiice ale lui Dinca, stabilite de mai mult timp in Statele Unite, unde sunt profesoare, impreuna cu cele doua nepoate ale fostului general, studente in SUA.

Familia a hotarat ca, pana vineri, cand va avea loc inmormantarea, presa nu va avea acces in capela unde este depus trupului lui Ion Dinca.

Manea Manescu

"Nu il mai vazusem din 1992"

Manea Manescu (foto) a fost unul dintre prim-ministrii lui Nicolae Ceausescu, intre anii 1976 si 1979. A fost seful direct al lui Ion Dinca, iar astazi are 90 de ani si nu se mai poate deplasa.

Domnule Manescu, l-ati cunoscut pe domnul Dinca...A fost un om extraordinar, daca-mi permiteti. L-am intalnit in anii ‘60, pe la CC. A lucrat cu mine si a fost ca niciun altul. Pleca lunea pe teren si se intorcea sambata, cu problemele rezolvate, fara exceptie.

Cu ce se ocupa, mai exact, in timpul dumneavoastra?Cu ce era mai greu: Industria, Agricultura, Constructiile. Mi-a fost bun colaborator si prieten. As vrea sa scriu ceva frumos despre el... De fapt, am inceput acum o ora sa scriu doua pagini... (incepe sa planga)... Ma scuzati... Nu pot nici sa ma deplasez din casa, nu pot sa ajung la inmormantare.

De cand nu l-ati mai vazut?                                                                                                                                                                                                 Nu stiu, cred ca de prin '92, credeam ca a plecat la tara la el, in Arges.

In numele socrului

Ginerii lui Dinca, averi de top

Daca, dupa Revolutie, Ion Dinca a platit pretul crimelor comunismului, soarta a fost de zece ori mai buna cu cei din familia sa. Ginerii sai, Nicolae Badea si Gabriel Popoviciu, au facut avere, fiind printre cei mai bogati oameni din Romania.

NICOLAE BADEA . Dupa 1989 a prins "trenul" afacerilor IT, prin firma sa, Computerland. Ultimul proiect mare in care a fost implicat viza securizarea frontierelor. A venit si la conducerea clubului de fotbal Dinamo.

Face parte si din Clubul Vinului, o societate comerciala in care gasim VIP-uri din mai multe domenii. Detine Hotelul Howard Johnson si francizele pentru restaurantele KFC si Pizza Hut. In varsta de 58 de ani, are o avere estimata la 150-155 milioane dolari.

GABRIEL "PUIU" POPOVICIU. Are o avere greu de estimat. Potrivit "Bussines Magazine", grupul de afaceri pe care il formeaza cu Radu Dimofte are o valoare care se indrepta, in anul 2005, spre miliardul de euro. Dupa 1989, s-a miscat rapid si a adus in Romania, impreuna cu Badea, Pizza Hut si KFC.

Un alt brand "importat" de Popoviciu a fost "United Colours of Benetton" (imbracaminte). Marile sale afaceri sunt pe piata imobiliarelor, prin compania Baneasa Investments.