Depunerea on-line a declaraţiilor, un lux

Depunerea on-line a declaraţiilor, un lux

Atât cetăţenii, cât şi Fiscul ar economisi bani şi timp dacă toată lumea şi-ar depune on-line declaraţiile fiscale.

Atât cetăţenii, cât şi Fiscul ar economisi bani şi timp dacă toată lumea şi-ar depune on-line declaraţiile fiscale. Teoretic, dacă doriţi să vă depuneţi on-line declaraţia de venit pe anul trecut, aveţi posibilitatea să o faceţi pe site-ul instituţiei, începând din luna mai anul trecut. Practic însă, preţul foarte mare pe care trebuie să-l plătiţi pentru achiziţionarea unui certificat digital vă va tăia aripile.

Dispozitivul, asemănător unui memory stick, costă peste 60 de euro şi trebuie cumpărat de la una din cele cele trei companii acreditate. După un an, veţi mai achita 30 de euro pentru reînnoirea semnăturii electronice.

Cine şi-a depus declaraţiile on-line

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta este motivul pentru care românii, deşi sufocaţi de birocraţia de la ghişee, nu se înghesuie să-şi depună pe site declaraţia de venit. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), doar 19 persoane fizice au depus on-line, anul trecut, formularul 200.

Cei care îşi permit acest lux au câştigat bani din tranzacţii bursiere, închirieri, drepturi de autor, profesii liberale, precum şi din activităţi independente, cum ar fi contabilitate, audit financiar, consultanţă fiscală sau contract de agent.   Avocatul Gabriel Biriş consideră că preţurile practicate de firmele care emit certificatele digitale vor scădea pe măsură ce numărul de cumpărători ai dispozitivului va creşte.

Firmele urăsc birocraţia

Reprezentanţii Fiscului spun că „analizează mai multe variante de reducere a costului generate de obţinerea certificatelor calificate, una din acestea fiind utilizarea terţilor furnizori de identitate, pentru persoanele fizice”.   Ei precizează că aceste certificate pot fi folosite „şi în relaţia cu alte instituţii, în măsura în care acestea au implementate servicii on-line care necesită identificarea persoanei, precum şi în relaţiile comerciale”.   Astfel, va fi mai avantajos să ne cumpărăm semnături electronice dacă le vom folosi pentru cât mai multe instituţii, deoarece „costul certificatului digital se distribuie pe toate serviciile care vor fi utilizate de contribuabili”, ne-au spus oficialii ANAF. Sistemul de depunere on-line a declaraţiilor a costat 800.000 de euro, din fonduri europene PHARE.

Pentru firme însă soluţia s-a dovedit utilă pentru a scăpa de birocraţie. Dacă în 2007 numai a proape 1.900 de companii şi-au depus declaraţiile on-line, în anul următor numărul acestora a depăşit 11.000. Iar în 2009, circa 15.300 de firme şi-au depus pe site-ul ANAF declaraţiile de impozite, taxe şi contribuţii, arată datele instituţiei,transmise EVZ.   Cum e la alţii

În Albania, declaraţiile fiscale pot fi depuse on-line din 2005, spune Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanţă fiscală al PricewaterhouseCoopers (PWC). Tot din 2005, în Portugalia este obligatorie depunerea on-line a declaraţiilor. În SUA, 2009, 67% dintre contribuabili au depus declaraţiile electronic, adaugă el.   Potrivit lui Peter de Ruiter, în România o problemă e faptul că nu toate declaraţiile se depun on-line. Contribuabilii oricum trebuie să meargă la administraţiile financiare pentru a depune anumite acte. Nici tehnologia in formatică nu este încă disponibilă la toate administraţiile financiare.   Partenerul PWC susţine că multe firme s-au confruntat cu erori când angajaţii Fiscului au gestionat fişierele electronice. Astfel, „contribuabilii precauţi şi nedispuşi să-şi asume riscuri cred că depunerea declaraţiilor în format hard-copy rămâne în continuare necesară pentru a evita eventualele probleme”, concluzionează el.