Bani pentru Piața Universității. Editorial de Mălin Bot

Bani pentru Piața Universității. Editorial de Mălin Bot

Ideea mişcării de stradă împotriva proiectului Roşia Montană a atras mii de tineri la protestele din Piaţa Universităţii, convocaţi aproape exclusiv prin intermediul Facebook de activişti ai unor ONG-uri. Organizatorii nu au prezentat niciodată public, mai ales celor pe care îi cheamă la proteste, informaţii legate de finanţările de care beneficiază.

UPDATE: Joi, 12 septembrie 2013, ONG-ul vizat de aceasta ancheta a publicat un text de raspuns. Autorul nu a contestat nicio informatie din cele prezentate mai jos. Raspunsul celor de la "Miliţia Spirituala" nu contesta implicarea în proteste, nu neagă existenţa finanţărilor şi folosirea instumentelor oficiale ale proiectului CRIM pentru convocarea protestatarilor în Piaţa Universitaţii.

Existenţa unor finanţări, pe proiecte folosite explicit în organizarea protestelor nu este cunoscuta celor care dau curs invitaţiilor la manifestaţii.

Ieri au apărut pe mai multe site-uri de ştiri informaţii privind finanţări oferite, prin diverse fundaţii, de miliardarul George Soros pentru mai multe ONG-uri implicate în organizarea şi coordonarea protestelor din Piaţa Universităţii, dar nu a fost indicat un proiect finanţat direct pentru a organiza proteste.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi vă prezentăm un astfel de proiect.După ce au apărut primele informaţii legate de finanţările directe ale unor proiecte folosite aproape exclusiv pentru organizarea protestelor din piaţă şi au început discuţiile pe reţele sociale, persoane publice cunoscute pentru activitatea civică din jurul protestelor au negat vehement că banii încasaţi prin ONG-uri sunt motivaţia acţiunilor lor. O astfel de personalitate este Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării. Acesta a reacţionat vehement când în discuţie au fost aduse finanţările de care beneficiază unii dintre organizatorii protestelor şi a făcut o paralelă cu manifestaţiile din 1990.

"În Piaţa Universităţii nu e vorba de bani. E vorba de aur. Aurul pe care îl reprezintă patromoniul cultural şi verde, aşa cum nu a fost vorba de droguri în Piaţa Universităţii din anii 1990", a spus Liviu Mihaiu.

Numai că Piaţa Universităţii 2013 nu este Piaţa Universităţii din 1990, măcar prin prisma faptului că atunci nu exista nicio organizaţie cu bugete babane, aşa cum este una dintre organizaţiile bine cunoscute lui Liviu Mihaiu: "Miliţia Spirituală".

Un ONG care, "întâmplător", derulează până la 30 septembrie un proiect finanţat cu 75.000 de dolari, în cadrul căruia Liviu Mihaiu a activat ca invitat. Tot "întâmplător", unul dintre instrumentele de comnicare publică ale acestui proiect este folosit, din 22 august 2013, numai pentru organizarea manifestaţiilor din Piaţa Universităţii.Banii vin de la un trust format din mai multe fundaţii, printre care şi fundaţia miliardarului George Soros. "Trustul pentru Societate Civilă în Europa Centrală şi de Est" (CEE TRUST) este un grup format din şase fundaţii private, printre care "Institutul pentru Societate Deschisă" al lui Soros. 10 milioane de dolari, valoarea totală a finanţărilor CEE Trust Conform informaţiilor publicate de CEE Trust, pe pagina oficială www.ceetrust.org, organizaţia finanţează mai multe proiecte în România, unele aflate în derulare. Pe listă sunt ONG-urile cele mai active în promovarea protestelor din Piaţa Universităţii, sumele individuale încasate de acestea fiind de ordinul zecilor şi sutelor de mii de dolari.

Pe pagina oficială ceetrust.org este specificat că, din 2004, până în prezent, CEE Trust a finanţat în România 144 de proiecte în valoare totală de 10.427.332 dolari. Finanţările, pe proiect, oscilează între câteva mii de dolari şi jumătate de milion şi sunt acordate unor organizaţii care activează pe toate zonele societăţii civile. Din 30 aprilie 2013 CEE Trust a incetat activitatea de evaluare şi sustinere a unor noi proiecte, finalizând finanţarea pentru cele în derulare. Un astfel de proiect este cel folosit pentru organizarea protestelor din Piaţa Universităţii. 105.000 de dolari pentru "Miliţia Spirituală"Cele mai multe ONG-uri din lista celor care au beneficiat de finanţări nu au nicio legătură cu protestele din Piaţa Universităţii, însă printre ele sunt organizaţii care au folosit chiar proiectele finanţate de CEE Trust pentru organizarea protestelor, cum este "Miliţia Spirituală", care a beneficiat de finanţări totale în valoare de 105.000 euro.

O finanţare de 30.000 de dolari, pe un proiect declarat încheiat şi o alta de 75.000 de dolari pe un proiect declarat în derulare. Obiectiv: "Cultura protestului!"Proiectul închis, "The Geography of Youth Activism", avea ca scop declarat "identificarea temelor care îi pot determina pe tineri să ia atitudine". "Un obiectiv amplu al proiectului este sa descopere modul în care tinerii definesc şi înţeleg concepte ca activismul civic şi implicarea civică. În cele din urmă, dar nu cel mai puţin important, este nevoia imperativă de a descrie şi analiza cultura protestului în România", se arată în descrierea proiectului finanţat cu 30.000 de dolari, declarat finalizat. Proiectul în derulare, "CRIM - Imaginaţia înseamnă putere", beneficiază de 75.000 de dolari şi are ca scop: "Stimularea participării tinerilor, în special a studenţilor, la discutarea şi rezolvarea problemelor din spaţiul public". El este deschis, până la 30 septembrie 2013. Mihail Bumbeş neagă implicarea organizaţieiPreşedintele ONG-ului, Mihail Bumbeş, este foarte activ în reţele sociale, fiind printre iniţiatorii invitaţiilor Facebook la protestele din Piaţa Universităţii.

"Implicarea mea este strict personală. Miliţia Spirituală nu are legătură cu organizarea protestelor", susţine Bumbeş.

Acesta a mai susţinut, într-o discuţie telefonică, faptul că singurele motive pentru care se implică în organizarea protestelor sunt convingerile personale şi că finanţările de care beneficiază organizaţia pe care o conduce nu au nicio legătură cu organizarea protestelor. "Eu am fost şi la protestele din Turcia şi atunci au spus despre mine că mă plăteşte Soros să merg acolo. Am mers din convingere", a mai spus BumbeşPagina oficială CRIM îl contrazice pe BumbeşProblema este că organizarea protestelor nu se produce doar pe pagina personală a preşedintelui organizaţiei. Pe toată perioada manifestaţiilor din Piaţa Universităţii a fost folosit în acest scop chiar instrumentul de comunicare oficial al proiectului CRIM, pe reţele sociale. O singură activitate: organizarea protestelorPagina oficială a acestui proiect este locul în care sunt lansate invitaţiile şi prezentate pe larg protestele din piaţă. În fapt, în perioada 22 august - 8 septembrie, întreaga activitate oficial a CRIM pe Facebook este numai despre protestele împotriva proiectului Roşia Montană: invitaţii la proteste, galerii foto, înregistrări video. În condiţiile în care proiectul este în derulare până la 30 septembrie, fără să fie mediatizată nicio altă activitate, este de la sine înţeles că singura activitate publică a acestui proiect este organizarea protestelor. Lipsă de transparenţă

Reprezentanţii oficiali ai ONG-ului care gestionează şi folosesc acest proiect pentru organizarea protestelor din Piaţa Universităţii nu prezintă public, transparent, absolut toate deconturile făcute în cadrul finanţării de 75.000 de dolari. Este imposibil de stabilit cu certitudine dacă motivaţia implicării oficiale a proiectului ţine strict de convingeri personale ale gestionarilor lui sau de raţiuni financiare. Bumbeş a negat că prezenţa tinerilor din piaţă îi asigură bunul mers al plăţilor pentru acest proiect. Îi credem pe cuvânt?Important este ca publicul să ştie aceste informaţii, urmând să decidă fiecare cititor dacă implicarea directă a unor ONG-uri în organizarea protestelor e determinată de dragostea pentru "aurul pe care îl reprezintă patromoniul cultural şi verde" sau motivată de "aurul" din conturile.

Cum acaparează George Soros resursele naturale în lume

Omul de afaceri născut în Ungaria are legături importante cu compania minieră care încearcă să exploateze aurul de la Roşia Montană, însă organizaţiile non-profit pe care le controlează s-au opus proiectului, scrie site-ul wnd.com

N.R.: Acest editorial a apărut în septembrie 2013. Întrucât fusese trecut în arhivă de acoliții lui Mălin Bot, l-am restaurat. Am adăugat o poză recentă.