Bomba din sănătate: Sistemul este blocat de o Hotărâre a Guvernului Ponta!

Bomba din sănătate: Sistemul este blocat de o Hotărâre a Guvernului Ponta!

Evenimentul Zilei a aflat cauza pentru care sistemul național de sănătate este în continuare blocat

Încercarea ministrului Nicolae Bănicioiu și a lui Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de a drege busuiocul printr-un ordin comun, s-a dovedit inutilă, susțin surse din sistem. Ordinul, semnat de ministru și de președintele Casei, nu poate fi pus în practică deoarece se bate cap în cap cu o Hotărâre de Guvern a lui Victor Ponta.

Ordin inutil

Cei doi, ministrul și președintele CNAS au publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul comun 557, prin care au  introdus următorul articol: „Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale sunt aplicabile (…) cu excepţia situaţiilor în care asiguraţii nu pot prezenta/utiliza cardul naţional de asigurări sociale de sănătate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie o nouă HG

Ordinul nu poate fi însă aplicat deoarece este un act normativ inferior, ca rang, hotărârii de guvern 205/25 martie 2015. Potrivit prevederilor hotărârii, semnate „pentru” ministrul sănătății, de secretarul de stat Alin Iulian Țucmeanu, serviciile medicale oferite pacienților de către medici, spitale, farmacii etc., nu vor  fi  decontate decât prin folosirea sistemului naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate: „să folosească on-line sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate din platforma informatică a asigurărilor de sănătate (…) Serviciile medicale din pachetul de bază acordate în alte condiţii decât cele menţionate anterior nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate” (art.1, pct. 85 din HG 205/2015)

În această situație, Vasile Ciurchea și minstrul Nicu Bănicioiu, cam dau din colț în colț - după ce l-au asigurat pe Victor Ponta că problema „se rezolvă”, acum trebui să-i spună că nu se poate dezamorsa bomba din sistemul de sănătate, decât printr-o Hotărâre de Guvern care să o modifice pe aceea din 30 martie