PROFIL. Cine este Arseni Iaţeniuk, noul premier desemnat al Ucrainei

PROFIL. Cine este Arseni Iaţeniuk, noul premier desemnat al Ucrainei

Jurist de profesie, politicianul de 39 de ani a fost nominalizat ieri drept noul premier al Ucrainei, numirea sa fiind anunțată aseară în Piața Independenței din Kiev. Iațeniuk a avut o ascensiune politică fulminantă, impunându-se drept unul dintre liderii mișcării ce a reușit destituirea fostului președinte Viktor Ianukovici.

Mai puțin celebru în afara ganițelor Ucrainei comparativ cu celălalt lider al opoziției, fostul campion la box Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk este considerat un "bancher intelectual".

Originar din Cernăuţi, noul premier al Ucrainei este, de profesie, jurist şi economist de profesie, a devenit în 2001 ministru al Economiei în Crimeea, republică autonomă rusofonă în componenţa Ucrainei. După ce a ocupat o funcție și în cadrul Băncii centrale, "revoluţia portocalie" l-a propulsat, în perioada 2005 - 2006, în postul de ministru al Economiei. De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp a fost și ministru de Externe, Iațeniuk fiind cel care a negociat Ucrainei în Organizaţia Mondială a Comerţului şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. În perioada mandatului la Externe, diplomatul nu s-a sfiit să-și exprime public poziţiile pro-occidentale, precum şi dorinţa de a economisi bani, zburând adesea, în cadrul misiunilor sale oficiale, cu avioane de linie. Al doilea om în stat Ulterior, Arseni Iaţeniuk a devenit al doilea om în stat după ce-a fost numit în fruntea Parlamentului, iar în 2010 a candidat la președinția Ucrainei. După ce-a obținut 7% din voturile electoratului, Iaţeniuk a refuzat propunerea lui Viktor Ianukovici de a se alătura guvernului.

În 2012, partidul pe care îl conducea Frontul pentru Schimbare, decide să fuzioneze cu formațiunea Batkivşcina, a fostului premier Iulia Timoşenko, iar când aceasta este încarcerată, Iațeniuk preia conducerea partidului. Experiența de ecomomist, un atu Cariera sa de economist ar putea fi cel mai important atu al noului premier, Ucraina fiind în pericol de a intra în faliment. Potrivit ministrului ucrainean interimar de Finanţe, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani. Pe de altă parte, Iațeniuk este conştient de dificultăţile care îl aşteaptă, declarând că cei care vor face parte din acest guvern de tranziție "vor salva ţara, dar totodată vor comite un suicid politic", deoarece vor fi nevoiţi să ia decizii politice "extrem de nepopulare, dar necesare". Nu în ultimul rând, el a cerut marți Parlamentului să voteze o rezoluţie pentru ca Ianukovici să fie judecat de Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, evocând "o putere bazată pe corupţie şi omucideri". CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Rusia începe jocurile de putere pentru intimidarea Ucrainei
  • UPDATE. Presa rusă: IANUKOVICI SE AFLĂ LA MOSCOVA. Arseni Iațeniuk, unul din liderii din Euro-maidan, propus prim-ministru. Un mort în confruntările din Crimeea
  • Pericolul separatist bântuie Ucraina