Conferințele Capital. Ce blochează dezvoltarea inovațiilor românești

Conferințele Capital. Ce blochează dezvoltarea inovațiilor românești

România are multe de făcut pentru promovarea inovării. Problemele actuale țin de legislație și birocrație, sunt concluziile conferinței „Tehnologie și Inovație”, organizată de revista Capital, la Universitatea Româno- Americană

Chiar dacă proiecte inovatoare există, lipsa finanțărilor dar și hățișul administrativ împiedică implementarea acestora. Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, a enumerat proiectele pe care le are în lucru instituția, pentru a anula o parte din blocaje. Pe primul loc s-ar afla linia de finanțare pe care ministerul o derulează pentru proiectele inovatoare. În prezent, există 230 de astfel de proiecte depuse la minister spre finanțare și considerate eligibile, propuneri ale unor companii românești, și care pot beneficia de finanțare de 50 de milioane de euro. Marius Bostan a declarat însă că ministerul nu are bani pentru asistența tehnică. „Trebuie să ne spună specialiști dacă acele proiecte sunt inovative sau nu. Deocamdată nu avem bani incluși în buget, nu este vorba de mulți, e vorba de plata a 20 de experți”, a explicat ministrul.

Dacă se obține finanțare în câteva săptămâni, evaluarea ar putea dura câteva luni, așa încât în septembrie să se poată semna contractele, spune Bostan. Ministerul are în plan și lansarea unei scheme de minimis, de 10 milioane de euro.

Fondurile UE, o povară?

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondurile UE ar trebui în mod normal să fie un sprijin pentru proiectele inovative. Laurențiu Stelea, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a atras atenția însă că înainte de a aplica pentru acești bani trebuie făcute calcule amănunțite. „Orice finanțare vine cu costuri. Trebuie mai întâi să puneți banii și să vi-i recuperați mai apoi de la Uniunea Europeană. Din cauza capacității administrative unii au stat pentru decontare și trei ani. Fondurile pot fi o povară și nu un ajutor”, a spus Stelea.

Lipsa de competențe IT

O problemă a companiilor locale, dar mai ales a instituțiilor publice, este că majoritatea angajaților au competențe sub medii de utilizare a calculatorului, susține Marius Bostan, potrivit căruia în cadrul ministerului pe care îl coordonează doar 5% dintre angajați utilizează calculatorul.

De partea cealaltă sunt însă angajații din domeniul IT, bine pregătiți. O temă abordată a fost scutirea de impozit pe venit, unii participanți susținând că este o măsură discriminatorie, întrucât există mulți angajați competenți, în domeniu, care nu primesc această scutire întrucât nu au absolvit o facultate. Marius Bostan a spus că se pregătește lărgirea cadrului de aplicare a facilității de scutire de impozitul pe venit, de 16%.