Congres de fuziune. Ziua în care PDL se dizolvă în PNL

Congres de fuziune. Ziua în care PDL se dizolvă în PNL

Astăzi, în Congresul de fuziune PDL-PNL, democrat-liberalii vor spune, ofi cial, „Adio, PDL!”. Noul partid, rezultat din fuziune, se va numi PNL. La prezidențiale, din cauza timpului scurt pentru formalizarea fuziunii, se va merge în alianță

Congresul de fuziune dintre PDL și PNL are loc astăzi, la Palatul Parlamentului. Numele noului partid va fi PNL, iar democrat-liberalii vor trebui să se mulțumească cu imnul „Verde înrourat” și sediul noului partid: Aleea Modrogan, nr. 1. Practic, democrat-liberalii vor pune capăt unei istorii de 21 de ani.

Partidul Democrat s-a înființat în mai 1993, fiind succesorul Frontului Salvării Naționale. În 2007, își schimbă denumirea în Partidul Democrat- Liberal, după ce a fuzionat cu Partidul Liberal- Democrat, formațiune desprinsă din PNL, condusă de Theodor Stolojan și Valeriu Stoica. În cei 21 de ani, democrat- liberalii au dat numeroși miniștri, primari și președinți de consilii județene, fiind supranumit la un moment dat, chiar și „partidul primarilor”, un premier - Emil Bocși un președinte pentru două mandate - Traian Băsescu.

Vasile Blaga rămâne cu PDL în suflet

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul Clujului, Emil Boc, fost președinte al PDL, a afirmat că nu este de acord cu fuziunea și că nu va participa la Congresul de astăzi. Într-un interviu acordat Adevărul Live, Vasile Blaga i-a transmis că PDL e în sufletul său. “Dintr-odată, el nu mai poate după numele de PDL. La mine în suflet e PDL, eu m-am dus și am înscris partidul, nu dânsul”, a spus Blaga. Nici fostul lider al PNL, Crin Antonescu, nu va participa la congresul de fuziune, el fiind în vacanță.

Înaintea congresului comun de fuziune, PDL se va întruni în Convenţia Naţională Extraordinară a partidului, pentru a ratifica fuziunea prin absorbţie cu Forţa Civică, a lui Mihai Răzvan Ungureanu, iar MRU și Andrei Chiliman, vor deveni primvicepreședinți ai PDL. La rândul lor, șapte dintre vicepreședinții PNL vor avea statutuldeprim-vicepreședinți asimilați în structura de conducere comună cu PDL: Răducu Filipescu, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Marin Almăjanu, Alina Gorghiu și Cristian Bușoi.

De asemenea, în structura de conducere a PNL de după fuziune, vor intra, pe lângă membrii Biroului Permanent al PNL, şi preşedinţii primilor zece organizaţii în ordinea descrescătoare numărului de voturi obţinute la europarlamentare, dar care nu au funcţii de vicepreşedinte, precum şi liderii grupurilor parlamentare şi liderul delegaţiei de europarlamentari, Adina Vălean.

Democrat-liberalii și liberalii, însă, vor merge la alegerile prezidențiale în Alianța Creștin-Liberală, care va avea un candidat comun. Acesta nu va fi anunțat astăzi. PDL și PNL vor mai comanda un sondaj de opinie, pentru a alege între Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu. Este de așteptat ca Monica Macovei să reafirme dorința de a fi măsurată în sondajul pentru desemnarea prezidențiabilului. Și Mihai Răzvan Ungureanu și-a manifestat dorința de a candida la prezidențiale.

Planurile lui MRU

Mihai Răzvan Ungureanu nu a renunțat la planurile sale de a fi desemnat candidat la Președinție al PNLPDL. Pentru moment, pentru a nu periclita fuziunea prin absorbție dintre Forța Civică și PDL, Ungureanu nu a mai făcut declarații publice în acest sens. Totuși, el a scris joi pe Facebook că ar fi mai bine ca viitorul prezidențiabil să fie desemnat prin decizia asumată a liderilor, și nu pe bază de sondaje. Potrivit unor surse din PDL, intenția lui MRU este aceea de a rămâne în calcule în eventualitatea în care se întâmplă vreun ”accident” cu Klaus Iohannis: o evoluție descendentă în sondaje în perioada de pre-campanie electorală, sau o eventuală decizie de incompatibilitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție.