CONTROVERSĂ. Expoziția de CADAVRE UMANE din China, plastinate, se deschide la Timișoara, deși societatea civilă cere anularea I GALERIE FOTO

CONTROVERSĂ. Expoziția de CADAVRE UMANE din China, plastinate, se deschide la Timișoara, deși societatea civilă cere anularea I GALERIE FOTO

Timișorenii cer închiderea expoziției de cadavre umane jupuite, disecate și plastinate care urmează să fie deschisă de vineri, 5 februarie, la Muzeul Banatului. Cunoscută deja în România, după ce a putut fi vizionată, anii trecuți, la București și la Cluj, expoziția „Our Body: Universul Interior” iscă mari controverse de natură etică.

Nu e vorba în primul rând de modul în care trupurile unor ființe sunt expuse, ci de faptul că, în totalitatea lor, cadavrele plastinate provin din China, țară comunistă totalitară, iar  trupurile expuse aparțin de fapt dizidenţilor executați în închisorile chineze, după cum s-a dovedit în anchetele jurnalistice care au avut loc în anii trecuți. Este de notorietate investigația celor de la ABC News.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Investigația ABC News despre cadavrele plastinate din China

Ne puteți urmări și pe Google News

În Franța, expoziția a fost interzisă, în 2009. Inclusiv Parlamentul European a adoptat în 2013 o rezoluţie prin care condamnă recoltarea forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă din China.

Societatea Timișoara a reacționat vizavi de controversata expoziție. ”De obicei companiile care organizează astfel de expoziţii în lume afirmă, la fel ca şi organizatorul de la Muzeul Banatului, că acestea au fost donate de universităţi şi fundaţii chineze, în scopuri ştiinţifice şi educaţionale. O echipă ABC News a efectuat (…) o investigaţie în oraşul Dalian, unde se efectua plastinaţia. A descoperit că "universitatea" despre care se vorbea în acel caz era în fapt o baracă dintr-un ghetou al oraşului. Aici erau plastinate, în condiţii insalubre, cadavre aduse cu camionul – uneori pline de sânge – de la Biroul Securităţii şi Poliţiei din oraşul Dalian. (…) China este singura ţară care plastinează cadavre, fapt permis, considerăm noi, tocmai de contextul teribil al situaţiei drepturilor omului din această ţară”, transmit reprezentanții Societății Timișoara.

”Corpurile aparțin unor persoane care au murit din cauze naturale”

Expoziţia este adusă în România de către Universal Exhibition Group, fiind prezentată anul trecut şi la Cluj Napoca. Potrivit declaraţiilor lui Heidi Pinchal, specimenele expuse au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele aparţinând unor oameni decedaţi în China, iar proiectul este perfect legal și etic.  „Corpurile umane pe care le vedeți sunt împrumutate companiei noastre, în scop educațional. După încheierea expoziției, ele vor fi duse înapoi, în Hong Kong, unde vor face parte dintr-o expoziție naturală. Avem certitudinea că oamenii ale căror corpuri au fost expuse au murit din cauze naturale. Înțelegem pe deplin îngrijorările dumneavoastră, dar vă putem spune că aceste îngrijorări nu sunt valide pentru expoziția noastră. Noi am adus un specialist de medicină legală, care a examinat toate aceste corpuri și ne-a asigurat că toate au murit de cauze naturale. Avem documente care atestă toate aceste lucruri dar nu avem voie să le facem publice. Ne este interzis să dăm informații despre aceste persoane, care a fost vârsta lor, care le este numele și așa mai departe. Vă asigur că tot ceea ce facem este pentru educație și este de datoria noastră să facilităm acces la educație”, a declarat Pinchal.

Peste 200 de exponate

Cei care vor vizita „Our Body” vor avea ocazia să facă o călătorie prin corpul uman, descoperind toate detaliile anatomiei și fiziologiei. Sunt în total peste 200 de exponate, corpuri umane reale și secțiuni. Țesuturile sunt conservate la nivel microscopic prin impregnare polimerică (cu cauciuc siliconic lichid). „Our Body” prezintă țesuturi, organe și celule sănătoase, în paralele cu variantele lor afectate de boli, în speranța că vizitatori vor face alegeri mai bune atunci când vine vorba despre corpul lor. Veți putea înțelege și cum afectează organismul uman unele dintre cele mai frecvente boli, precum cancerul renal, cancerul pulmonar sau accidentul vascular cerebral.

„Our Body” va rămâne deschisă, la Muzeul Banatului – Bastionul Theresia, în perioada 5 februarie – 28 aprilie. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, între orele 10 și 22. Prețul biletelor pentru adulți este, de luni până vineri, 45 de lei, respectiv 54 de lei în weekend. Studenții și pensionarii plătesc, conform aceluiași algoritm,  35, respectiv 45 de lei. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani prețul este 28 de lei, 34 de lei în weekend, în timp ce micuții sunb 7 ani beneficiază de intrare gratuită. Organizatorii transmit că pentru grupuri și familii există abonamente la prețuri speciale. ( Sursa foto: Facebook, Monitorul de cluj, Ziarul de Cluj, The Epoch Times)