CSM i-a dat peste degete lui Chiuariu

CSM i-a dat peste degete lui Chiuariu

Membrii Consiliului vor lua o decizie cu privire la cererea de revocare a procurorului Tulus abia dupa efectuarea unui control la DNA .

 

Cererea de revocare din functie a procurorului Doru Tulus, sef de sectie in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ramane suspendata la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pana la o data nedeterminata.

Membrii sectiei de procurori a CSM au amanat, ieri, inca o data pronuntarea asupra solicitarii formulate saptamana trecuta de ministrul justitiei, Tudor Chiuariu. De aceasta data, chiar ministrul a cerut amanarea verdictului, venind insa cu o noua solicitare: efectuarea unui control al activitatii Sectiei a II-a din DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspectorii au fost insa de alta parere. Ei considera ca nu este normal sa se verifice doar sectia procurorului Tulus si au decis ca inspectorii institutiei sa demareze, pe 1 iunie, un control al activitatii DNA din ultimul an.

Ancheta-fulger Aceasta noua amanare i-a nemultumit atat pe Tulus, cat si pe seful DNA, Daniel Morar. „Eu nu vreau sa se amane pentru ca pot sa demonstrez ca aceasta cerere nu este argumentata si cuprinde afirmatii care frizeaza falsul. Controlul se face inainte de a cere o revocare din functie, nu dupa. Cred ca aceasta amanare va prelungi o stare de provizorat care ar putea avea efecte negative”, a explicat Tulus.

Solicitarea sa nu a fost acceptata de membrii CSM, iar vicepresedintele institutiei, procurorul Dan Chiujdea, a afirmat ca verificarile de la DNA au fost dispuse pentru ca, pe de-o parte, activitatea acestei institutii nu a fost controlata in acest fel niciodata, iar pe de alta parte, acest control nu isi propune sa gaseasca motive pentru indepartarea lui Tulus.

Dupa ce s-a decis amanarea, unul dintre membrii CSM, procurorul brasovean Bogdan Licu, a precizat ca, daca ar fi fost nevoit sa se pronunte astazi in legatura cu revocarea lui Tulus, nu ar fi acceptat cererea ministrului justitiei. 

Procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, i s-a dat cuvantul abia dupa ce decizia de amanare fusese deja luata. „Noi nu ne opunem sa aiba loc acest control, ba chiar este bine-venit. Dar daca verificarile nu au legatura cu revocarea ceruta de ministru, de ce o amanati? Solutionati-o! Nu mi se pare normal ca un procuror sa fie tinut cu o cerere de revocare pe rol atata timp”, a mai spus Morar.

Sedinta CSM, monitorizata de UE si SUA Chiuariu crede in continuare ca nu a gresit atunci cand a cerut destituirea procurorului Tulus. „Motivele de revocare pe care le-am pus in cerere subzista si vreau sa vad daca sunt confirmate si de rezultatele controlului. Daca se va spune ca rezultatele Sectiei a II-a sunt bune, eu imi retrag cererea”, a completat ministrul justitiei.

La sedinta CSM de ieri au asistat, pentru prima oara in istoria institutiei, reprezentantul Comisiei Europene in Romania, Onno Simons, si oficiali ai ambasadelor SUA, Marii Britanii, Irlandei, Germaniei, Suediei, Danemarcei si Olandei. „Am venit pentru ca suntem foarte interesati de lupta anticoruptie din Romania. Este interesant sa vedem institutiile justitiei in exercitiul functiunii”, a declarat Onno Simons.

LIBERALI SUB ACOPERIRE Tineretul, „incognito” la sedinta CSM Tinerii liberali au primit directiva sa-l sustina pe Tudor Chiuariu la sedinta CSM, sub acoperirea de „studenti la Drept”. Ei au fost mobilizati printr-un mail de vicepresedintele TNL Diana Tusa, care le cerea sa nu-si deconspire calitatea de membru de partid. „Trebuie sa veniti mai devreme ca sa ocupati locuri in sala.

Nu trebuie sub nicio forma sa sustineti ca sunteti membri PNL sau ca sunteti trimisi de PNL. Sunteti studenti la Drept si de aceea va aflati acolo. Imbracaminte decenta!”, sunt indicatiile Dianei Tusa, care n-a putut fi contactata ieri pentru un punct de vedere pe aceasta tema. Reprezentantii CSM au confirmat ca la sedinta au asistat in jur de 10 tineri „studenti”.

Cititi si Gasca lui Fenechiu mai are un dosar de ingropat.