”Experimentul Pitești” - istoria unui film independent. Povestea oamenilor care se luptă din 2011 să ducă la capăt un proiect cu caracter istoric

”Experimentul Pitești” - istoria unui film independent. Povestea oamenilor care se luptă din 2011 să ducă la capăt un proiect cu caracter istoric

Povestea aceasta este una cu totul specială, pentru că ne arată cum istoria nu se referă doar la ce s-a întâmplat cândva, cu eroi pozitivi sau negativi. Este și altceva istoria, ceva ce se întâmplă acum. Sau, altfel spus, ideile și faptele sunt construite de oameni. Oricând, oriunde.

Am avut onoarea unor invitați remarcabili în studioul Evenimentului zilei, la emisiunea ActReflect, Victoria Baltag, regizor, și Rareș Lucaci, actor. Ei fac parte dintr-o echipă mult mai vastă, de aproximativ 600 de suflete, și actori, și tehnicieni, care realizează filmul artistic ”Experimentul Pitești”.

Proiectul lor a început încă din 2011 și este total independent. Au pornit cu bani foarte puțini. Numai ei știu cum i-au adunat de la prieteni, de la cei care au încredere în țelul lor.

Despre Experimentul Pitești nu va fi niciodată suficient să se vorbească, să se scrie. Ororile petrecute în fosta închisoare din Pitești, și numai acolo, în anii stalinismului, trebuie cunoscute, ca să nu fie repetate, așa cum adesea se spune despre toate regimurile opresive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea Victoriei Baltag, și a tuturor colegilor ei, este povestea unor tineri care au vrut ei înșiși să înțeleagă ce s-a petrecut cu atâta amar de vreme în urmă. Este povestea celor care nu se dau în lături din cauza niciunui obstacol, pentru a-și duce proiectul până la capăt.

Filmul este acum în faza de post-producție. Încă mai e nevoie de bani pentru operațiunile tehnice. Se speră ca totul să fie încheiat cu bine în vara acestui an, în așa fel încât anul viitor filmul să ajungă în cinematografele din România, dar și la festivalurile internaționale.

Mai mult decât atât, Victoria și colegii ei vor să organizeze o caravană, să meargă prin orașele și prin satele României, prezentând această producție cinematografică. Cea care poate fi considerată, în același timp, și un act dedicat istoriei.