DEZBATERE EVZ. Cât de bolnavă e sănătatea românească?

DEZBATERE EVZ. Cât de bolnavă e sănătatea românească?

Lipsa de profesionalism şi indiferenţa medicilor din România fac tot mai multe victime.

Mercantilismul doctorilor, pus adesea pe seama salariilor prea mici, şi  condiţiile precare din cele mai multe spitale din ţară au făcut din sistemul sanitar sursa dezamăgirilor multor români, ţinta unor reforme care nu se realizează niciodată şi fabrică de tragedii umane. Un sistem care emite frecvent semnale de alarmă prea puţin auzite şi care dă mai multe exemple negative decât poveşti de succes.

Cea mai recentă mostră este moartea unui bărbat de 63 de ani, din localitatea Cărbuneşti, care a fost pasat între medici la Spitalul de Urgenţă Slatina.

Potrivit asistentelor de pe ambulanţă, doctorii au refuzat să preia cazul fiindcă pacientul nu avea asigurarea medicală. Chiar şi după ce a fost trimisă prin fax asigurarea bolnavului, acesta a fost lăsat să zacă pe targa spitalului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plimbat de la secţia de Urgenţe, la Boli Cronice, la Interne şi înapoi la Urgenţă, bărbatul nu a mai rezistat şi a murit.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a hotărât, sâmbătă noaptea, eliberarea din funcţie a directorului executiv al DSP Olt şi a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Olt.

Directorului medical al SJU şi medicilor de gardă şi asistentei şefe de tură ce au examinat pacientul care a murit la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului le-au fost desfăcute contractele de muncă.

Colegiul Medicilor consideră însă că Ministerul Sănătăţii s-a grăbit atunci când i-a demis pe medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina.

Autorităţile au luat măsuri în urma acestui caz. Astăzi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că ministerul a introdus un cod al culorilor pentru urgenţe. Istoria se repetă

O altă poveste, o nouă tragedie. Concluzia anchetei în cazul fetiţei de 4 ani care a murit în urma unei banale operaţii de polipi a scos la iveală o practică medicală pe cât de frecventă, pe atât de halucinantă. În timpul operaţiei, efectuată sub anestezie totală, Alexandra Oancea, din Cluj-Napoca, a fost supusă şi unei intervenţii chirurgicale stomatologice, realizată fără acordul familiei.

„După ce eu am plecat din sala de operaţie, colegul meu s-a uitat la dinţii ei. Exereza este ca şi cum ai scoate un fir de păr şi nu sângerează. Colegul meu a zis că n-ar fi rău să se uite şi în gura fetiţei, dacă tot dormea. În sala de operaţie nu exista freză, şi atunci s-au folosit de o chiuretă“, a explicat profesorul Albu.

Alte cazuri asemănătoare zugrăvesc imaginea unui sistem purulent. În decembrie 2007, o bucureşteancă bolnavă de cancer a fost plimbată  între spitale până a facut stop cardiorespirator şi a murit, iar în octombrie 2008, un clujean a fost plimbat cu targa de la un spital la altul. "Spitalul dăunează grav sănătăţii"

Evenimentul zilei a derulat, la sfârşitul anului 2007, o campanie de informare intitulată “Spitalul dauneaza grav sanatatii”, în care aţi putut citi despre români care au fost victime ale sistemului medical.

După aproape un an, evz.ro, semnalat de cititori în privinţa "atenţiilor" pe care trebuie să le ofere medicilor pentru a fi trataţi corespunzător, a analizat fenomenul mitei din spitale.

Acestea sunt numai câteva dintre cazurile mediatizate. În spatele lor se ascund cu siguranţă alte mii de poveşti asemănătoare, care se pierd printre pereţii goi ai spitalelor şi în lacrimi şi indignare. Ale unor oameni.

Ce părere aveţi despre sistemul sanitar românesc? Evz.ro vă invită să relataţi experienţele voastre din spitalele româneşti.