Dispar probe din dosarul „Petrila“

Dispar probe din dosarul „Petrila“

Procurorii au depus o plângere penală pentru a-i identifica pe vinovaţii de dispariţia aparatului de măsurare a gazelor din subteran.

O probă importantă a dispărut din dosarul exploziei de pe 15 noiembrie de la Mina Petrila, în urma căreia 13 mineri au murit, iar alţi 13 au fost grav răniţi.

  • Este vorba de un aparat multigaz, care ar putea indica concentraţia de gaze la momentul coborârii ortacilor în şut şi care fusese recuperat din subteran după explozie. Pe lângă acest aparat, anchetatorii nu mai pot găsi nici câteva metanometre.

Procurorii au realizat că aparatul a dispărut când au vizionat înregistrarea unei camere de supraveghere, montată în rampa puţului. „Inginerul-şef Sorin Holingher a pătruns în zona respectivă şi a afirmat că a luat respectivul aparat, însă a fost la rândul său surprins de o replică a exploziei şi am bănuit că l-ar fi pierdut. Ulterior, când am ridicat înregistrarea de la camera de supraveghere, am văzut că avea aparatul în mână. Acest lucru a fost confirmat de directorul serviciului de securitate a muncii din CNH, Petre Drăgoescu, şi de Constantin Jujan, director adjunct al CNH, care au spus că acel aparat a fost scos din mină şi depus la lămpărie. De acolo însă a dispărut“, ne-a declarat procurorul Ioan Nicodim.

Au încercat să-l repare

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit procurorului Nicodim, persoana care se ocupă de reparaţii a fost anunţată de cineva din interiorul CNH că va aduce aparatul multigaz la reparat, însă nu a mai ajuns la laboratorul de verificări. Pentru descoperirea vinovatului, procurorii de caz au depus o plângere penală la poliţie.

„Am demarat o anchetă în acest caz şi au fost deja audiate 10 persoane din cadrul Minei Petrila. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia vor fi acuzaţi de favorizarea infractorului, pedeapsă prevăzută în Codul Penal cu închisoare“, ne-a declarat subcomisarul Ovidiu Zaharia, comandantul Poliţiei Petrila. Surse judiciare spun că printre suspecţi se numără, pe lângă inginerul-şef, chiar şi fostul director al minei, Aurelian Nicula. Există şi mineri care, sub protecţia anonimatului, spun că unii şefi au încercat să ascundă mai multe probe.

  • Expertiza tehnică este aproape de final. „Cel târziu pe 20 februarie, raportul tehnic va fi finalizat şi prezentat inspectorilor de muncă şi procurorilor care anchetează latura penală a accidentului de muncă“, a declarat Constantin Lupu, directorul Institutului Naţional de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani.

IMPORTANŢĂ

Ce dovezi ar putea aduce aparatul multigaz

  • Aparatul multigaz măsoară simultan concentraţiile mai multor gaze şi ar putea arăta dacă nivelul gazului metan era peste limitele admise de lege şi dacă minerii ar fi trebuit lăsaţi să coboare în mină.

„Nu putem spune că era o probă fără de care nu putem afla adevărul. Era o probă ce ţine de esenţa faptei, care nu ne este indiferentă“, spune procurorul de caz, Ioan Nicodim.

  • Potrivit specialiştilor în protecţia muncii, aparatul are o memorie internă care stochează aceste date pe un interval de 30 de zile.

„Acest aparat este foarte important în subteran deoarece măsoară mai multe gaze simultan, nu numai metanul ca în cazul metanometrelor. La Mina Petrila sunt două astfel de aparate, produse de firma germană Drager. Ele au o memorie internă care poate oferi o serie de informaţii extrem de valoroase“, a declarat şeful ITM Petroşani, Ileana Bodea.