Dolarul crește, și cu el și prețul benzinei

Dolarul crește, și cu el și prețul benzinei

Litrul de benzină s-a scumpit cu peste 50 de bani de la începutul anului, în special din cauza faptului că a crescut moneda americană

Dolarul american a ajuns ieri până la un curs oficial de 4,0228 lei, atingând un nou maxim în raport cu moneda locală.

Românii sunt direct afectați de întărirea dolarului pe de o parte prin creșterea prețurilor produselor importate din Statele Unite ale Americi, dar și prin scumpirea benzinei, prețul barilului fiind exprimat în dolari.

Pe fondul deprecierii continue a leului față de dolar, de la începtul anului, dar și pe parcursul lui 2014, prețul combustibililor la pompă a crescut constant în ultimul timp, deși tariful barilului a rămas aproape neschimbat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă la începutul anului benzinarii afișau un preț mediu pentru litrul de benzină de circa 5 lei, în prezent cei mai mulți vând combustibilul cu mai mult de 5,5 lei pentru un litru.

A c e e a ș i evoluție s-a putut observa și în cazul motorinei, ceva mai scumpă decât benzina.

Avans de peste 6% de la începutul anului

Creșterea dolarului în raport cu leul a venit prin intermediul euro, care este tot mai slab față de moneda americană.

Ieri, Banca Centrală Europeană a menținut dobânda cheie la nivelul minim de 0,05%, pregătind totodată un amplu plan de revigorare a economiei, care va conduce la slăbirea și mai puternică a monedei europene.

Ca urmare, majoritatea investitorilor își închid plasamentele în euro și le mută în dolar, conducând la creșterea acestuia din urmă.

De la începutul anului și până acum, dolarul a înregistrat față de moneda locală un avans de 6,6%, de la un nivel de 3,77 lei pentru un dolar, pe data de 5 ianuarie, până la 4,02 lei/dolar, ieri.

Specialiștii anticipează că, odată ce Banca Centrală Europeană va da startul programului de achiziție financiară, dolarul va crește și mai mult, pentru că euro își va pierde mult din atractivitate, ceea va conduce la scumpiri suplimentare ale combustibililor, dacă nu va exista ceva să contrabalanseze această evoluție.