EDITORIALUL EVZ: Razbunarea penalilor

EDITORIALUL EVZ: Razbunarea penalilor

Grigore Cartianu: "Chiuariu, baiatul de pravalie al caracatitei PNL Iasi, incepe sa-si faca "datoria" fata de oligarhia care l-a pus jupan peste Justitie".

Multe ticalosii ne este dat sa traim in aceste zile! Natiunea romana este siluita, sistematic si repetat, de un grup infractional periculos, care nici macar nu mai incearca sa simuleze normalitatea.

 E ca in filmele cu banditi: o vreme stau ascunsi in codru, sa nu afle lumea ca-s banditi; apoi, cand tentatia prazii e prea mare, ies din ascunzatoare si ataca la drumul mare. E momentul cand iti rad in nas: he-he, la ce-ti foloseste cinstea daca jungherul se afla in mainile lu’ mandea?

Cand a fost debarcata de la sefia Justitiei, Monica Macovei a avertizat: urmatoarele tinte sunt procurorii generali, Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar. De la Bruxelles, avertismentul comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, a fost insa dur: daca „umblati” la procurorii generali, Romania va fi aspru sanctionata!

Ne puteți urmări și pe Google News

Succesorul Monicai Macovei, liberalul Tudor Chiuariu, a inteles mesajul, desi nu i-a picat bine. Drept urmare, „a sapat” un etaj mai jos, la adjunctul lui Morar, procurorul-sef Doru Tulus. Chiuariu nu i-a putut ierta acestuia indrazneala de a le deschide dosare penale unor politicieni din coalitia care l-a facut pe el, baiatul de pravalie al caracatitei PNL Iasi, ditamai ministru al justitiei. Ca sa intelegem faptele trebuie sa vedem cine sunt personajele.

Chiuariu e copilasul crescut cu grija de nasul Fenechiu, in dulcele targ al Iesilor, si trimis plocon la Bucuresti spre a sluji boieri mai mari. A fost preluat cu tandrete de politicieni cu dosare grele, care fac legea in partide care viseaza o justitie fara dinti: PNL (Dinu Patriciu), PSD (Ion Iliescu), PC (Dan Voiculescu) si UDMR (Marko Bela).

In spatele acestora se aliniaza un batalion de dosarioti provenind din patrulaterul penal: Adrian Nastase, Miron Mitrea, George Copos, Codrut Seres, Dan Ilie Morega... Dosarele nu-i ocolesc nici pe cei din PD, mai ales pe baronasii din teritoriu, dar acestia sunt decuplati, deocamdata, de la decizia politica.

Procurorul Doru Tulus are un mare defect: isi face treaba bine. Asa spun si seful sau direct, Daniel Morar, si colegii sau subalternii sai. Acestia au recurs ieri la un gest de onoare: s-au solidarizat cu cel pe care-l considera victima unui grav abuz politic. E o premiera care ne da dimensiunea pericolului care pandeste justitia romana, abia scapata de botnita PSD.

Ca sa-si justifice decizia, Chiuariu foloseste o explicatie imbecila: e adevarat ca nu am facut niciun control, dar legea imi permite sa schimb un procuror. Carevasazica, nu mai conteaza daca un om e profesionist sau nu, conteaza doar ca eu, Tilica franaru’, vreau sa-l schimb. Si cu asta, basta!

Ce sa mai vorbim despre telefoanele date de Chiuariu sefului de la Anticoruptie, sa aiba grija cu anticoruptia asta in campania electorala, ca pica greu la stomac... Ce sa mai zicem despre amputarea pana la desfiintare a Legii Agentiei Nationale de Integritate... Ori despre subordonarea acestei institutii parlamentului, adica aceluia pe care trebuie sa-l controleze...

Important e ca pe la incheieturile democratiei noastre firave s-au itit, otraviti si razbunatori, coltii ascutiti ai penalilor.