Elevii, atraşi de facultăţi cu meditaţii gratuite

Elevii, atraşi de facultăţi cu meditaţii gratuite

Universităţile privesc orele de pregătire pentru potenţialii studenţi ca pe o investiţie cu dublu câştig: îşi fac reclamă şi se asigură că, la toamnă, absolvenţii se vor bate chiar şi pe locurile cu taxă.

Absolvenţii de liceu au ocazia să se pregătească pentru admiterea la facultatea mult visată, chiar în viitoarea lor sală de clasă, cu profesori universitari. Mai multe instituţii de învăţământ superior din ţară au început deja o serie de meditaţii gratuite cu elevii de clasa a XIIa, iar metoda se bucură de un succes nebun. Avantaje sunt de ambele părţi. Elevii sunt încântaţi să lucreze cu profesori de top şi să nu mai dea banii pe meditaţii costisitoare cu dascălii de la clasă, iar rectorii se asigură că nu vor avea băncile goale. "E bine că sunt gratis. La liceu nu găseşti meditaţii sub 50 de lei pe şedinţă şi oricum, la universitate e un stil nonconformist de predare", e de părere Cosmin Dobre, elev în ultimul an de liceu. Bac-ul din 2011 i-a pus cu burta pe carte În trecut, organizatorii s-au plâns că elevii nu se înghesuie la meditaţiile din universităţi. Anul acesta însă, după rezultatele dezastruoase de la Bacalaureatul din 2011, situaţia pare să se fi schimbat. "A crescut interesul copiilor şi nu asistă ca spectatori, ci chiar se implică. Până acum, am avut două ediţii şi au venit cam o sută de elevi la română şi tot atâţia la matematică", spune entuziasmat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. Printre cele mai temute materii, crede acesta, rămân geografia şi fizica. "Acolo s-au luat şi cele mai mici note la simularea Bacalaureatului", atrage atenţia rectorul Pirtea. Pentru unele universităţi, practica meditaţiilor cu potenţialii studenţi a devenit deja o tradiţie. Este şi cazul Politehnicii, unde programul a fost implementat încă din 2005, pentru ca în prezent să atragă elevi din toate colţurile ţării. "Îi pregătim la matematică şi fizică, în mai multe facultăţi ale Politehnicii şi totul e finanţat din resurse proprii. Nu sunt doar bucureşteni, vin de peste tot", se mândreşte Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Ore în particular se ţin şi la Universitatea din Craiova. Elevii de acolo au ocazia să analizeze împreună cu profesorii universitari subiecte din domenii precum chimia, fizica, optica, filozofia sau termodinamica. Arhitectura, Universitatea de Arte şi Academia de Studii Economice organizează de asemenea module de pregătire. 50 de lei costă, în medie, meditaţiile în particular, cu un profesor de la clasă. Preţurile cresc la fizică sau limbi străine S-au stabilit taxele de înscriere Anul acesta, absolvenţii de liceu vor plăti maximum 300 de lei pentru înscrierea la facultate. La Universitatea din Bucureşti, cea mai mică taxă de înscriere este cea de la facultăţile de Fizică, Teologie Baptistă şi Teologie Romano- Catolică (80 de lei), iar cea mai mare este la Facultatea de Drept (300 de lei). La "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi înscrierea la Chimie e gratuită, iar la Economie se plătesc 250 de lei. La Universitatea de Vest Timişoara, taxa e de 100 de lei. Citiţi şi:

  • Camere de ochii lumii la Bac 2012
  • Elevi și profesori despre subiectele de la Bac-ul olimpicilor: „La mate se rezolvau RAPID, la română se putea lua UȘOR 8”
  • Taxe noi pentru examene
  • BAC SPECIAL 2012. Subiectul și baremul de corectare la examenul scris de Limba și literatura română