EVZ EXCLUSIV. Cum a ajuns Radu Mazăre „Voievodul șpăgilor” din Constanța

EVZ EXCLUSIV. Cum a ajuns Radu Mazăre „Voievodul șpăgilor” din Constanța

Primarul din Constanța este acuzat de una din cele mai mari mite anchetate de DNA, 9 milioane de euro. EVZ dezvăluie care a fost traseul banilor și modul în care edilul controla Neptun TV.

Firma Soti Cable Neptun, care operează postul constănțean de televiziune Neptun TV, a fost folosită de Radu Mazăre pentru a primi mită, dar și pentru a încasa bani de la instituțiile publice din Constanța. Aceasta este concluzia procurorilor DNA, în dosarul în care Radu Mazăre este arestat preventiv din 2 aprilie, pentru luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese. În același dosar este arestat și asociatul acestuia, Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită.

Traseul banilor

„Evenimentul zilei” prezintă detalii inedite din propunerea de prelungire a arestării preventive în acest caz. Soti Cable Neptun a fost înființată de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky, dar primii doi s-au retras din firmă în 2002. În prezent, Strutinsky este unic acționar și administrator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit DNA, trei firme - Tripont Invest SRL, Property Development Two SRL și Polaris M Holding - au dat mită 9 milioane euro, prin intermediul unor contracte de publicitate cu Soti Cable Neptun. La rândul său, firma era alimentată și cu bani publici, Primăria Constanța a încheiat 12 contracte cu Soti Cable Neptun, în valoare de 6 milioane de lei.

La perchezițiile DNA la Primăria Constanța, procurorii au descoperit contracte semnate cu Soti Cable Neptun încă din 2001 - prestări servicii, manifestări culturale sau publicitate, din 2002- organizare activități cultural artistice, sau 2003-2004 - servicii de prezentare de spectacole estivale.

DNA a explicat care era câștigul direct al lui Radu Mazăre din această afacere.

1 Postul Neptun TV i-a promovat insistent imaginea și interesele electorale. Din acest motiv, postul a și fost sancționat de mai multe ori de Consiliul Național al Audiovizualului. De exemplu, în perioada 10 – 23 noiembrie 2008, în emisiunile TV reprezentanții PSD-PC au apărut de 102 ori, cei ai PDL și PRM de câte 3 ori, iar cei ai PNL o singură dată.

Firma edilului

2 Suma de 4,3 milioane de lei a fost transferată de Soti Cable Neptun societății Conpress Group SRL, la care Radu Mazăre este asociat. De exemplu, la data de 7 august 2007, Tripont Invest SRL face un prim transfer în sumă de 504.938 de lei către Soti Cable Neptun. Din această sumă, trei zile mai târziu, sunt transferați 210.000 de lei către societatea Conpress Group. Alt caz, la data de 11 martie 2009, Polaris M Holding transferă suma de 369.000 de lei către Soti Cable Neptun. Din această sumă, a doua zi, în 12 martie 2009, sunt transferați 200.000 de lei firmei Conpress Group.

De unde venea mita

Care sunt firmele care i-ar fi dat mită lui Radu Mazăre, prin intermediul Soti Cable Neptun.

● Tripont Invest SRL (1 milion de euro), perioada 2006- 2009, pentru emiterea documentațiilor de urbanism în cazul mall-ul Maritimo din Constanța;

● Property Development Two SRL (1 milion de euro), perioada 2007-2009, pentru emiterea documentațiilor de urbanism pentru un mall care nu s-a mai construit;

● Polaris M Holding (7 milioane de euro), perioada 2008- 2014, pentru câștigarea contractului de salubrizare pe o perioadă de 25 de ani.

FOTO: Într-o expertiză DNA se arată că majoritatea veniturilor Soti Cable Neptun sunt reprezentate de sumele primite mită de la cele trei societăți, la care se adaugă contractele cu Primăria și CJ Constanța, sau cu regiile și societățile din subordinea acestora

Elan voia să-i dea Realitatea TV-Constanța

Cele mai importante probe ale procurorilor sunt mai multe interceptări declasificate și mărturii ale unor martori sub acoperire. Alte probe sunt interceptări din celălalt dosar de la DNA al lui Radu Mazăre, în care primarul este acuzat că a primit mită 175.000 de euro de la afaceristul Avraham Morgenstern. Omul de legătură, între cei doi, era afaceristul Elan Schwartzenberg (foto). Potrivit unei interceptări din 29 iunie 2011, Schwartzenberg – care controla postul Realitatea TV, interceptat în baza unui mandat pe siguranță națională, i-a propus lui Sorin Strutinsky să preia postul Realitatea - stația locală Constanța.

Negocieri cu „Mițu” și „Nicu”

Potrivit procurorilor DNA, din conţinutul convorbirii rezultă că astfel de negocieri s-au purtat cu fraţii Mazăre (Schwartzenberg îl indică pe „Mițu” – Mihai Mazăre), cu Sorin Strutinsky şi cu Nicușor Constantinescu („Nicu”), cărora le aparţine Neptun TV.

De asemenea, din convorbirile și comunicările purtate de Mazăre rezultă că angajații Soti Cable Neptun au o relaţie de subordonare faţă de el. Acest comportament este explicabil, arată anchetatorii, doar în cazul în care Mazăre controlează și în prezent societatea.

Astfel, la dosar există convorbiri între primar şi Sorin Lucian Ionescu, director de programe la Neptun TV, în care Mazăre îi solicită, spre exemplu, la data de 20 noiembrie 2014, să ia poziție favorabilă referitoare la acuzele formulate în spațiul public în legătură cu tunsoarea edilului.

Alexandru, telefonul înregistrat la Soti

^ Alexandru, telefonul înregistrat la Soti Procurorii DNA precizează că relația strânsă existentă între familia Mazăre și Soti Cable Neptun rezultă și din faptul că senatorul PSD Alexandru Mazăre (foto), fratele primarului Radu Mazăre, folosește în continuare un număr de telefon înregistrat pe numele acestei societăți. De altfel, unul din martorii din dosar, afaceristul Carol Dichiu a declarat la DNA că: „Știu că frații Mazăre au continuat să păstreze controlul asupra TV Neptun și după anul 2002”. Acesta a spus că frații Mazăre i-au solicitat, la alegerile din 2004 și 2008, să facă sponsorizări la postul TV.

FOTO: Sorin Strutinsky este arestat din februarie 2015

Edilul dicta știrile la telefon și comanda reportajele

Faptul că Neptun TV a fost o platformă de promovare a lui Radu Mazăre rezultă și din discuțiile primarului cu Adela Badea, directorul Departamentului Știri al postului.

Postul constănțean Neptun TV a jucat un rol important local în campaniile electorale

Pe 7 martie 2014, primarul îi spune: „Pune reporterul să spună că eu am … Ă… Mazăre se bate pentru ăstea şi-a anunţat că din banii pe care-i ia de acolo vrea să scadă preţul gigacaloriei şi nu ştiu ce…” , „că primarul a spus că… Şi pot să mă dai din ce m-a filmat la bătrâni. Când am zis: «Vă pregătesc o surpriză. Pentru iarna viitoare»”, „pune-l pe ăla să comenteze”. Mazăre îi indică ce trebuie să comenteze reporterul, favorabil preluării acţiunilor Portului Constanţa de către primărie.

Pe 11 aprilie 2014, Mazăre i-a solicitat Adelei Badea să facă niște filmări în cartierul pentru tineri, pe care să le difuzeze cu comentarii pozitive edilului. Ulterior, la data de 2 mai 2014, primarul i-a solicită să facă o emisiune cu Codrin Ştefănescu.

Radu Mazăre a negat toate acuzațiile procurorilor DNA.

„A dat B1, ăla, ăla... că-i dau în judecată”

Discuție între Radu Mazăre și Adela Badea, director Departament Știri în cadrul Neptun TV din data de 14 decembrie 2014. Primarul era nemulțumit că presa scria că era cercetat pentru conflict de interese. Potrivit DNA, aceste discuții arată că Radu Mazăre este cel care controla postul.

Mazăre: Am o rugăminte, Adela. Pune pe cineva să-mi facă monitorizare şi sămi dea până mâine... până marți...să-l sune pe Alexandru, nepotul doamnei Focşa...

Adela: Da, da.

Mazăre: Şi să-i dea o monitorizare a ceea ce au dat televiziunile când mă bălăcăreau ăia, cu ANI, acum o săptămână... luni. Da?

Adela: Da.

Mazăre: Cu scheme, cu ...cu tot ce au dat... A dat B1, ăla, ăla...că-i dau în judecată şi iar le iau nişte bani.

Adela: Păi, au dat toți, nu numai B1, a dat toată lumea!

Mazăre: Da, Adela, ce a dat toată lumea, ca să pot să cer bani şi să arăt că m-au denigrat...îmi trebuie...

Adela: Da, da, da, eu am monitorizarea făcută, scurt...

Mazăre: Perfect.

Adela: Şi, doar trebuie să scoatem cuvânt cu cuvânt, am minutele, am tot.

Mazăre: Cu schemă, cu tot tacâmul. Da?

Adela: Da.

Mazăre: Bine Adela, merci mult.

„Nu ai auzit!”

O altă discuție, Radu Mazăre- Adela Badea, este din data de 15 decembrie 2014, în contextul accidentului de la lacul Siutghiol. Primarul are o vilă chiar pe malul lacului, iar șefa știrilor l-a întrebat dacă se va duce la locul accidentului. Mazăre i-a răspuns pe un ton autoritar.

Adela: Vă duceți acolo, la accident?

Mazăre: Nu, că eu sunt în drum spre Bucureşti, am proces mâine.

Adela: Am înțeles.

Mazăre: Unu. Doi... nu am atribuții.

Adela: A! Credeam că vă duceți...ca să ştiu şi eu.

Mazăre: Nu ai auzit ce ți-am spus!?

Adela: Da, am auzit, am auzit.

Mazăre: Bine.

Adela: Dar...

Mazăre: Dar...ce!?

Adela: Mă rog, dacă erați acasă...eu aşa credeam... că este bine să vă duceți.

Mazăre: Nu înțelegi că nu am atribuții??!!

Adela: Ştiu, ştiu, dar...

Mazăre: Dacă ştii, atunci?! Dar...ce?!

Adela: Doar atâta, mi-am dat şi eu cu părerea...am zis şi eu ceva.