EXCLUSIV EVZ. 25.000 de euro pe an, din afacerea cu nuci

EXCLUSIV EVZ. 25.000 de euro pe an, din afacerea cu nuci

Una dintre cele mai rentabile business-uri ale momentului este cultivarea nucilor. Câștigul pe care îl poate aduce „copacul rege” îi face pe români să investească.

De-a lungul anilor, nuca românească a devenit recunoscută pentru calitate atât local, cât și internațional, iar producătorii nu duc lipsă de cerere, spune Ovidiu Lazăr, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori și președintele asociației cultivatorilor de nuci din România.

„Există o cerere foarte mare, producătorii români aflându-se în imposibilitatea de a satisface cererea pe plan național. O fabrică de ciocolată din România cere în jur de 100 de tone de nucă lunar. Pe plan extern, un singur agent economic din Grecia a lansat o cerere de 400 de tone de nucă în coajă lunar. Posibilitatea de a rămâne cu marfa nevândută este practic imposibilă”, a explicat acesta pentru EVZ. Zeci de români se lansează anual în business, iar specialiștii de la noi inventează soiuri tot mai rezistente.  

Investiție de 5.000 de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a intra în afacerea cu nuci, orice tânăr antreprenor trebuie să aibă în primul rând răbdare. Profitul este unul considerabil, dar apare după o perioada de 7-10 ani.

Mai întâi trebuie ales un soi de calitate. Pentru regiunea de câmpie este de preferat să fie utilizat un soi ce înflorește timpuriu, pentru zona de deal un soi ce va înflori normal, iar pentru o zonă răcoroasă precum cea de munte este ales un soi ca va înflori târziu.

Următoarea etapă vizează cumpărarea puieților principali și a celor polenizatori, care reprezintă 5% din numărul plantelor principale. Investiția pentru un hectar pe care pot fi plantați aproximativ 200 de puieți de nuc ajunge până la 3.000 de euro, iar 2.000 de euro sunt folosiți pentru materiale ce privesc irigațiile, gardul de împrejmuire, fertilizarea pământului.

După zece ani, când nucul ajunge la maturitate, profitul pe hectar va fi de 25.000 de euro, așadar 500% raportat la suma investită. Repartizat pe cei zece ani anteriori, reiese un profit anual de 50%, ceea ce face din nuci una dintre cele mai profitabile culturi. Anual, suma ce trebuie investită în îngrijirea plantației nu depășește 100 de euro.

Rezistă și doi ani de zile

Pe lângă miezul de nucă, business-ul poate fi fructificat în numeroase direcții.

Coaja de nucă este folosită în industria metalelor prețioase, fiind un bun produs pentru șlefuit, lemnul de nuc este cunoscut ca unul dintre cele mai scumpe materiale prime în industria de mobilă și ambarcațiuni de lux, frunzele și coaja fiind și ele folosite în industria vopselurilor.

„Un avantaj al nucilor este faptul că perisabilitatea acestora se întinde pe 2 ani de zile. Față de fructe sau legume care rezistă pe tarabă în jur de 7 zile, nucile pot fi păstrate în coajă până va sosi comanda, însă, din fericire, producătorii nu duc lipsă de comenzi în prezent”, mai spune Lazăr.