Nati Meir: portretul escrocului la bătrâneţe

Nati Meir: portretul escrocului la bătrâneţe

Nici n-a ieşit bine pe poarta puşcăriei că a şi apărut pe coperta tabloidelor şi în show-uri de divertisment la braţ cu o femeie mult mai tânără. Se laudă că l-a ajutat criza, băgându-i în cont câteva milioane de euro. Cele 17 luni de închisoare au reuşit ce n-a izbutit cu greva foamei: l-au lăsat fără burtă. E mai slab cu 27 de kilograme şi mai are doar trei dinţi în gură. Zice că restul i-a pierdut într-o dispută pe teme religioase cu un coleg de detenţie. Năravul însă şi l-a păstrat.

Debitul de baliverne pe minut e parcă şi mai mare. Cocoţat în vârful patului, spune că el este deţinătorul secretului anunţat de Vîntu pentru lunea trecută! Patologic, Nati Meir suţine că fusese invitat la Casa Albă de fostul său şef din Mossad, care i-ar fi facilitat o întâlnire cu preşedintele Obama. Noul său slogan agreat e: "Ţineţi minte cinci cuvinte, Nati n-are niciun dinte!".

PATOLOGIC

Zice că puşcăria l-a slăbit cu 27 de kilograme şi criza i-a băgat câteva milioane de dolari în cont. Susţine că cele patru tentative de sinucidere au fost doar o mascaradă ca să atragă atenţia presei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Minte cu uşurinţa cu care respiră. În două ceasuri de conversaţie a debitat zeci de baliverne pe care părea să le creadă şi el. Numele său poate fi sinonimul cuvântului "ţeapă". Se lăuda că a moştenit două miliarde de dolari, dar plătea cu bani falşi. A escrocat mii de inşi, de la simpli muncitori, până la politicieni, artişti sau oameni de afaceri. Cum-necum a ajuns deputat de Tulcea. Când a plecat, în 2008, din parlament, şi-a anunţat candidatura la preşedinţie. La scurt timp a intrat în puşcărie. Evident, pentru înşelăciune. În prima zi la pârnaia din Galaţi s-a ales cu falca ruptă. După un an şi jumătate de închisoare, Nati Meir a ieşit mai slab cu 27 de kile. Şi cu numai trei dinţi în gură. Acest om a fost ales in Parlamentul Romaniei. A votat si a respins legi. Personajul ilustrat de noi s-a caricaturizat singur. Nu e nici primul, nici ultimul. Obama al României De pe 11 aprilie, fostul deputat Nati Meir şi-a schimbat domiciliul. A dat puşcăria din Galaţi pe o casă cochetă din Bucureştii Noi. La uşa imobilului sunt aliniate vreo 5-6 perechi de pantofi. Nati Meir merge desculţ prin casa cu scară interioară. La întrebarea dacă vila e a lui, israelianul cu cetăţenie română scoate triumfător dintr-o servietă veche, burduşită cu hârtii, un contract de vânzare/cumpărare: "Vouă, ziariştii, nu credeaţi până nu vedeaţi!", şi îl bagă imediat înapoi.

La "cântarul oficial" de după eliberarea condiţionată, cel care se visa Obama al României avea cu 27 de kile mai puţin. Dacă şi pe atunci se exprima greu în limba ţării care i-a dat cetăţenia, acum, ştirb cum e, româna sa e aproape neinteligibilă. Consoanele le mai nimereşte, dar alegerea vocalei potrivite e de-a dreptul loterie, iar pluralul şi timpii verbelor sunt la alegere. "Da’ am pus ’napoi trei kilograme, de când cunoscut pe prietena mea. Că stă pe capu’ meu şi găteşte tota ziua!".

Irezistibil: "Alo, sunt Nati Meir!"

La 56 de ani, cu cinci copii făcuţi cu două femei, Nati Meir e încă mare fante. Nici n-a ieşit bine de la "răcoare" că a şi agăţat o duduie: "Din greşală... Am greşit număru’ de telefon şi răspuns ea! Nu crezut la mine că e Nati Meir, da’ în o oră io convins la ea. Are 40 de ani. Lucrează la hipermarket în Titan, nu zic unde, că e şefă şi vine ziariştii!", se dă mare afaceristul condamnat în Israel la 30 de luni de închisoare pentru 80 de cazuri de escrocherie. Zice că a fost bătut în puşcărie din cauza originii sale semite: "Un deţinut m-a batut din cauza ca un evreu l-a ucis pe Iisus acu’ 5.000 de ani. Aşa a zis el!". Cu credinţa că e cel puţin un "Papillon" modern, intră în detaliile tehnice ale vieţii de puşcăriaş: "M-am certat cu gaborii! A facut mie paişpe rapoarte. Un raport înseamna ca se da o amanarea de juma de an... La paişpe înseamna ca ramâi toata viaţa acolo. Ei a primit ordin!".

Zice că, din cauză că vorbea tare, gardienii i-au făcut raport: "Noi suntem evrei şi avem obicei să vorbim aşa. Ei a zis că ţip! Apoi m-a transferat la Galaţi şi le-am cerut pastilele mele că am glicemie, că pot să mor! Şi mi-a zis că: «Mă doare-n pix!» Şi, pac, mi-a făcut raport!", se plânge fostul deţinut care, până să ajungă la beci, era cel mai vocal apărător al puşcăriaşilor. Un an şi jumătate la zdup i-a schimbat radical convingerile: "Nouăşcinci la suta din ei merita sa ramână acolo!". Un argument hotărâtor e actuala sa situaţie stomatologică.

N-a vrut să se sinucidă: "Am vrut să fac pe nebunu’!"

Scoate dintr-o sacoşă un dosar cu manuscrise: "Foarte important pentru noi! Un memoriu la Înalta Curte şi la Galaţi în care spuneam că sunt şantajat să-i denunţ pe Mazăre, Nastase, Vadim şi pe primaru’ de la Tulcea, Hogea! Să spun cât a plătit fiecare parlamentar la PRM. Deci câţi bani a luat partidu’ şi câţi bani a băgat Vadim în buzunare! Io ştiu, că am fost consilier şi au trecut pe la mine, prin Ciontu şi prin Onaca... Io am platit comisionu’ lu’ Eyal Arad (n.r. - firma israeliană de consultanţă Araq Comunication, cu care Meir l-a fraierit pe Vadim că-l scoate preşedinte) şi DNA a vrut să ştie şi să aduc chitanţele câţi bani a încasat Vadim, să-l bag la evaziune fiscală şi la şantaj! Şi io n-a vrut!", turuie fostul consilier al lui Vadim Tudor. Încă unul de pe lunga listă a ţepuiţilor lui Nati Meir. Întrebat de cifre, spune că le ştie, dar nu vrea să le arate. Deocamdată.

Acum bravează în apărator al "Tribunului", doar-doar îl iartă că a făcut puşcărie, chipurile, ca să-l scape pe Vadim. La pârnaie a avut patru tentative de suicid, da’ zice că a fost doar o mascaradă! "N-am vrut să mă sinucid, am vrut atenţia presei! Să fac galagia! Să fac io pe nebunu’". Tipic.

Senzaţional: "Dezvăluirea lui Vîntu e la mine!"

Omul sare de la un subiect la altul, are un discurs dezlânat şi se supără dacă e întrerupt. Începe un alt "bluf". "Ei au vrut de la mine o caseta că Adrian Năstase e homosexual! Basescu a folosit asta şi câştigat alegerile!". Senzaţională e următoarea destăinuire: "Dezvăluirea lui Vîntu de luni trebuia să fie asta!", şi arată cu degetul la manu scrisul cu pricina: "Acum Vîntu e-n arest şi io liber!". În penitenciar a fost în categoria "necăutaţi": "Un an jumate n-a venit la mine un câine. Acu’ e toată presa aici!".

Devine, brusc, susceptibil: "Da’ nu faceţi mişto, caterinca... Când o să arăt mai bine, faci mişto!". Şi fixează un termen: "Luni îmi pun dinţii, implanturi, la Spitalu’ Militar". Fără preaviz, o dă iar pe scrisorica sa. La fel de fără cap şi fără coadă: "Năstase a cerut de la mini caseta... Mazăre a închis un cazinou la nişte evrei, în Constanţa. Ca să-l deschidă din nou ei spun că i-au dat bani. Pe Or (n.r. - fiul său cel mic din a doua căsătorie) l-au arestat că n-a confirmat că a văzut când s-au dat banii!". Fix când şi-a pomenit odrasla, şi ea la fel de puşcăriabilă, Or a intrat pe uşă. Rugat să confirme afirmaţia părintelui său, puştiul de 20 de ani râde cu gura până la urechi: "Dacă ai spus tu aşa, cuvântul tău e oţel!".

"Am oferte de la mulţi oameni să fac afaceri cu ei. Terenuri, imobiliare, fabrici. Criza nu m-a afectat, că am fost la puşcărie şi banii a stat la banca! Acum am 94 virgulă opt miloane!", NATI MEIR, fost parlamentar şi candidat la preşedinţie

CURĂ. Ce n-a reuşit cu greva foamei, la poarta puşcăriei, a izbutit înăuntru

REFREN NOU

Acum doi ani, sloganul lui era "Ţineţi minte trei cuvinte, Nati Meir preşedinte!". A schimbat finalul în "Puşcărie, puşcărie, puşcărie!", dar ultima variantă agreată e "Nati n-are niciun dinte!" Relaxat, Nati Meir se cocoaţă în mijlocul divanului din livingul vilei, se scarpină între degetele de la picioare şi continuă seria "dezvăluirilor": "Am vrut io să fiu şmecher! Procurorul-şef Ivan Gheorghe mă punea să-i denunţăm. Opt-nouă ore m-a ţinut. Cu Hogea (n.r. - primarul de Tulcea) a fost că el ar fi cerut de la mine şpagă pentru renovarea unei singogi (n.r. - în Tulcea e o singură sinagogă şi sunt sub zece practicanţi ai cultului mozaic). Şi el mi-a făcut rău că am vrut să intru în PD şi el s-a opus. Cu minciuni la Înalta Curte nu merge!".

Nati Meir a fost membru PD, după ce a demisionat din PRM. Numai două săptămâni. Apoi a devenit independent. Cu o lună şi jumătate înainte de finalul mandatului şi-a dat demisia şi din parlament, pe motive care-ţi stârnesc râsul: accesul limitat al parlamentarilor în închisori, presiunile la vot şi pentru că trustul Realitatea-Caţavencu nu i-a dat dreptul la replică. A revenit asupra demisiei.

"Io nu mint niciodată!"

Când vine vorba despre averea şi presupusele sale moşteniri, sare în sus: "N-am minţit! Moştenirea e de 86 de milioane de dolari!". Despre mult-trâmbiţata pleaşcă de două miliarde de dolari, de la presupusul său unchi decedat în America, moştenire despre care a zis că americanii l-au căutat şapte ani ca să i-o dea, e discret: "N-am intrat în posesia lor! Da’ ambele moşteniri sunt de la el! Io nu mint niciodat!". Or îşi aprinde o ţigară, lucru care-l deranjează vizibil pe fostul profesor de matematică din Israel.

Casa albă şi banii lui Bittner şi Cocoş

Izbucneşte, dar pe altă temă: "Îl dau în gât pe Dorin Cocoş şi pe Elena Udrea!". Puştiul intervine, pare-se fără folos: "Noi nu dăm pe nimeni în gât!".

Nati Meir continuă: "Aşa e! Da’ să vă zic! Io pe 19 am fost arestat. Pe 16 l-am văzut pe Dorin Cocoş la hotelul Europa, cu băiatul meu. Veneam de la Bahmuţeanca şi mergeam la «Happy Hour». I-am zis că sunt invitat la Casa Albă şi că şeful meu din Mossad, acum primar la Chicago, m-a chemat acolo. Au ştiut trei oameni: el, soţia mea şi şeful ştirilor de la Pro TV. Restul n-a ştiut nimic! Cocoş mi-a zis că, dacă se vede că dau mâna cu Obama, el vorbeşte cu Băsescu: «Io am să vorbesc cu Băsescu să nu dai voturile la Geoană şi să vii cu noi!»", dezvăluie un fabulos târg maestrul escrocheriilor.

"În schimb se ofereau să aibă grija de mine şi oamenii mei. Io cu el făcut multe afacere. Am trimis 27.000 de muncitori români prin spitalu’ Caritas, care era al lui! Toate actele le-am făcut la el! Când am candidat în 2004, am primit 30.000 de dolari de la Bittner şi Cocoş să candidez. Să încurc jocurile. Să fiu omu’ lor în curtea lui Vadim!", dezvăluie Nati Meir o tenebroasă conspiraţie transpartinică.

Ţepuiţi de lux: Moni Columbeanu şi Adi Minune

Ţepele pe care le-a dat Nati Meir au făcut deliciul amatorilor de tabloide şi de emisiuni de divertisment. Manelistul Adi Minune şi Monica Columbeanu s-au numărat printre victimele fostului candidat la Preşedinţia României: "I-am anunţat că nu mai candidez şi le-am scris o scrisoare cu cinci zile înainte să intre în vigoare contractul. Am candidat ca să încurc lucrurile!".

Cert e că atât manelistul, cât şi ex-nevasta miliardarului de la Izvorani apucaseră "să presteze" pentru el. Pe Adi Minune a vrut să-l tragă pe sfoară cu un plic în care se aflau bancnote de 500 de euro false. Manelistul s-a prins şi l-a pus să semneze un cec. L-a semnat, dar era fără acoperire.

Pe Moni a lăsat-o cu buza umflată. Zice că bancnotele false le avea de la un cap al poliţiei: "Banii erau de opt luni la mine în birou, cu permisiunea lui Bujor Florescu, adjunct la IGPR". Apoi, însăilează o istorie cu un evreu care a fost înşelat într-un cazinou.

Probabil nici el nu înţelegea ce spune. "Florescu m-a băgat la puşcărie! Şi acum e adjunct la DGIPI", reuşeşte Nati să pronunţe perfect acronimul fostei "Doi ş’un sfert". Şi continuă, vehement: "Băiatu’ meu a avut firmă de pază cu soţia lu’ băiatu’ lu’ Florescu!’. Limpede, nu!?"

Becali e splendid, Lupu e beţiv, iar Copos un "jidan"

Mirosul banilor l-a băgat şi-n fotbal. A luat Laminorul Roman şi l-a pus antrenor pe Dănuţ Lupu. După nici trei luni, Lupu, neplătit, a plecat. "Lupu nu putea să fie antrenor că e un beţiv! Pe el l-au prins greci la furat!". A vrut să se bage şi la Steaua, da’ Becali nu l-a luat în serios: "Gigi e un om splendid, până la bani!", oftează evreul că nu a reuşit să-l ţepuiască şi pe machidon.

Are un dinte împotriva lui Copos: "E singurul om cu care am pierdut bani în România! E mai «rău» decât evreii! La noi spunem «jidan», da’ io n-am voie să spun cuvântul ăsta!", e sincer israelianul pe care Dinu "Vamă", când a auzit că Nati Meir zicea că vrea să cumpere Rapidul, l-a trimis la psihiatrie.

"Ţineţi minte cinci cuvinte"

Fostul demnitar şi puşcăriaş spune că acum trăieşte din una dintre "moştenirile" sale fabuloase. Şi că are planuri noi de afaceri. "Am oferte de la mulţi oameni să fac afaceri cu ei. Terenuri, imobiliare, fabrici...", e total defazat de realităţile zilei Nati Meir. Râde strâmb: "Criza nu m-a afectat că am fost la puşcărie, şi banii a stat la banca!".

Fiu-său sare ca ars: "Să nu vorbeşti de banii mei!". "Are dreptate. Mă acuză că din cauza mea a făcut puşcăria! Am 20 de scrisori de la el în care îmi aminteşte că io sunt de vina!". După ce a spus că poveştile cu sinuciderea sunt nişte minciuni, zice că Or l-a convins să nu se omoare.

Arestarea i-a crescut averea. Puşcăria a fost chiar o afacere pentru el: "Acum am 94 virgulă 8 milioane!". La final, Nati meir e glumeţ. Întrebat dacă şi-a schimbat sloganul: "Ţineţi minte trei cuvinte: Nati Meir preşedinte!", îl umflă râsul. "Acuma e: «Ţineţi minte trei cuvinte: puşcărie, puşcărie, puşcărie!»". La poartă îi vine o idee nouă: "Ţineţi minte cinci cuvinte: Nati n-are niciun dinte!".

CV

Matematician, afacerist, recidivist

  • S-a născut pe 23 mai 1955, Haifa, Israel. Părinţii săi erau emigranţi din România. Mama sa se născuse în oraşul Tulcea, iar tatăl său, Iulius Meir, s-a născut în satul Bucium (Valea Ursului) în 1917, dar a trăit în oraşul Roman până la plecarea în Israel.
  • A absolvit Facultatea de Matematică şi Facultatea de Inginerie de Maşini din Beer Şeva (Israel).
  • A lucrat ca profesor de matematică şi ofiţer în armata israeliană. A ieşit pentru prima dată din Israel în anul 1996, când avea 41 de ani. A vizitat mai întâi Germania, iar apoi a revenit în România, unde s-au născut părinţii săi.
  • Prima afacere din Israel a fost în domeniul comerţului cu electrocasnice, însă a dat faliment.
  • În 1987, la tribunalul din Tel Aviv a fost găsit vinovat de 80 de cazuri de escrocherie şi a fost condamnat la 30 de luni de închisoare.
  • Pe 10 noiembrie 2003, a fost condamnat la 36 de luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de un milion de şekalim. Nati Meir a făcut apel cu privire la amendă şi Curtea de apel a micşorat amenda la 500.000.
  • Povestea din România este cunoscută. În octombrie 2010, este condamnat la 7 ani de închisoare pentru înşelăciune. A fost eliberat condiţionat în aprilie 2011.

EXEMPLE

Păcăliţi celebri

MONICA COLUMBEANU. În mai 2009, Monica spunea că lansarea candidaturii lui Nati Meir "va schimba politica românească". S-au certat repede, fostul candidat n-a plătit-o cât i-a fost purtător de cuvânt.

VADIM TUDOR. Fostul consilier al preşedintelui PRM l-a fraierit pe Vadim, băgându- i pe gât o firmă de consultanţă israeliană, cu ajutorul căreia i-a promis că o să-l "scoată" preşedinte. Pe bani frumoşi.

ADI MINUNE. Nati Meir a semnat cu acesta un contract de colaborare cu Adi Minune, în care cântăreţul se angaja să susţină câteva concerte. Pentru asta, Minune urma să primească 50.000 de euro. I-a primit, dar erau falşi.

DĂNUŢ LUPU. Când a cumpărat Laminorul Roman, Meir l-a vrut antrenor pe Dănuţ Lupu. "Mă disperase să vin. Am zis că merg, dar că nu mă mut la Roman. Am stat două luni acolo, în tot acel timp n-am luat niciun leu, nici jucătorii nu-şi primiseră bani".