Nicaieri nu-i puscaria dulce ca in Romania!

Nicaieri nu-i puscaria dulce ca in Romania!

Romanul de etnie roma Nicolae Mailat, aflat in detentie la Penitenciarul Regina Coeli din Roma, unde este anchetat pentru uciderea si jefuirea Giovannei Reggiani, s-a intalnit cu seful Sectiei consulare din cadrul Ambasadei Romaniei din capitala Italiei.

Seful Sectiei consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Roma, Cosmin Dumitrescu, s-a intalnit, joi, la Penitenciarul Regina Coeli, cu romanul de etnie roma Nicolae Romulus Mailat, aflat in detentie si anchetat pentru crima si furt.

Reamintim, Mailat este banuit de uciderea si jefuirea italiencei Giovanna Reggiani, care a decedat joia trecuta. Potrivit unui comunicat al MAE, Mailat i-a spus consulului roman la Roma ca nu a fost agresat de anchetatori si ca doreste sa-si execute pedeapsa in Romania. Acuzatul recunoaste doar furtul posetei victimei, in care se aflau 13 euro. Mailat „s-a prezentat intr-o buna forma fizica, linistit si lucid”, transmite Mediafax.

Ministerul de Externe subliniaza ca „vizita consulului a fost aprobata in urma staruintei ambasadei pe langa conducerea penitenciarului pentru a-i fi notificata retinutului dorinta autoritatii diplomatice romane de a avea o intalnire cu acesta, aprobarea vizitei nefiind posibila fara acordul sau”.

Ne puteți urmări și pe Google News

30 de zile la izolare

La solicitarea consulului, detinutul a informat asupra faptului ca nici la arestare si nici ulterior nu a fost agresat in niciun fel, a semnat numai fisele fotodactiloscopice inainte de a fi asistat direct de avocat si a fost prezent la declaratiile date de cetateana romana, martora a acuzarii.

Mailat a declarat ca are pasaport, documentul fiind in prezent in posesia conducerii penitenciarului, si ca se afla in celula de izolare pentru primele treizeci de zile de arest, in conformitate cu regulamentul penitenciarului.

„Cetateanul roman a confirmat reprezentantului ambasadei informatiile furnizate de avocat privitoare la faptul ca isi recunoaste vinovatia numai pentru furtul posetei in care se aflau 13 euro”, precizeaza comunicatul MAE.

Speriat de detinutii italieni

Singura cerere a lui Romulus Mailat catre autoritatile romane a fost aceea de a-l ajuta sa fie transferat la un penitenciar din Romania, pentru a-si executa pedeapsa.

„Motivatia sa pentru aceasta cerere este constituita din teama pe care o simte fata de contactul cu detinutii italieni in urma celor intamplate si dorinta de a fi mai aproape de familie”, precizeaza MAE. In timpul discutiilor, Mailat a declarat ca nu a solicitat Sectiei consulare emiterea unui titlu de calatorie.

Ambasada, mereu la dispozitia cetateanului Mailat

„Avand in vedere prevederile acordului bilateral in materie de transfer de detinuti, reprezentantul ambasadei l-a asigurat pe cetateanul roman de sprijinul autoritatii diplomatice in acest demers, urmand sa-i transmita in scris informatii in acest sens atat cetateanului roman, cat si avocatului acestuia.

De asemenea, cetateanul Mailat Romulus Nicolae a declarat ca a beneficiat de asistenta avocatului in dimineata zilei urmatoare celei in care a fost retinut. A mai informat ca retinerea s-a efectuat seara si ca este tratat bine de personalul penitenciarului”, se arata in comunicatul MAE.

APARARE

Contraexpertiza medico-legala Inainte de a avea intalnirea cu consulul, Nicolae Romulus Mailat a fost supus celui de-al doilea interogatoriu de catre magistratul insarcinat cu acest caz. La interogatoriu a participat si avocatul detinutului, Piero Picinini, cu care reprezentantul ambasadei a avut o intrevedere inainte de inceperea interogatoriului.

Avocatul a informat asupra demersurilor sale efectuate in apararea lui Romulus Mailat, „mentionand initiativa acestuia de a fi desemnat un medic legist expert al apararii care a participat la prelevarea probelor biologice de la cadavrul victimei pentru analizele genetice”, iar rezultatul acestor analize ale probelor de laborator obtinute este disponibil in termen de 60 de zile de la momentul prelevarii. 

„Avocatul a mai mentionat faptul ca inculpatul sustine ca a savarsit numai infractiunea de talharie (a smuls poseta de pe bratul victimei), dar ca nu a violat victima si nu i-a aplicat nicio lovitura. Alte aspecte ale apararii nu au fost dezvaluite, avocatul invocand obligatia de a pastra confidentialitatea relatiei cu clientul sau”, relateaza MAE. 

Consulului nu i s-a permis sa participe la interogatoriu, cetateanul roman fiind asistat de avocat si doi translatori, unul din partea acuzarii si unul din partea apararii.

INEVITABIL Toate drumurile duc la inchisoare

Pe Romulus Nicolae Mailat, principalul suspect in asasinarea italiencei Giovanna Reggiani, il asteapta puscaria chiar daca nu ar fi condamnat in Italia. Imediat ce s-ar intoarce in Romania, ar fi asteptat la aeroport si dus direct la Penitenciarul Poarta Alba. Si asta din cauza condamnarii la trei ani de inchisoare pe care a primit-o pentru furt calificat la Constanta, in 2006. Pedeapsa, la care s-a ajuns dupa un proces care a durat patru ani, a fost gratiata ulterior, de doua ori, datorita prevederilor Legii 543/2002. Exista insa un articol 7 al legii potrivit caruia gratierea este conditionata, adica va fi revocata daca in cursul termenului de incarcerare inculpatul va savarsi o alta infractiune. Intre timp, Mailat a furat o poseta in Italia si este principalul suspect al unei crime.

Patru ani pentru o sentinta

Romulus Mailat a ajuns in Constanta la inceputul anului 2002. Pe 25 martie 2003 a furat fier vechi din zona SC Palas Constanta, in valoare de 1.300 de lei, impreuna cu Victor Duroi, Ionut Miron si Marian Unguru, se arata in dosarul de la Judecatoria Constanta. Ei au fost insa prinsi de un paznic si dati pe mana politiei. Mailat si-a recunoscut vina, a regretat fapta si s-a prezentat cu constiinciozitate la fiecare termen al procesului, „avand o atitudine sincera”, se mai arata in dosarul cu pricina.

Dosarul a fost insa conexat cu altul in care apare acelasi Victor Duroi, asa ca procesul s-a intins pana in aprilie 2004, cand Mailat a fost condamnat de judecatorul Ciprian Coada la trei ani inchisoare. Sentinta a fost contestata de mai multi inculpati, asa ca Tribunalul Constanta a trimis cauza spre rejudecare in decembrie 2004.

Procesul s-a prelungit pentru ca unul dintre inculpati a murit, altul a fugit din tara, iar pentru doi minori s-au facut forme pentru reintegrare sociala. Pana la urma, Judecatoria Constanta a dat sentinta penala definitiva in martie 2006: trei ani inchisoare cu gratiere. Practic, Mailat n-a facut nicio zi de inchisoare.

Ion Popescu, decanul Baroului de avocati Constanta, este de parere ca durata procesului este exagerata, desi judecatorii constanteni sustin ca „este vorba despre chestiuni legate de procedura, de administrarea probelor, de aparare”. Avocatul Ion Popescu precizeaza ca, intr-o cauza „atat de mica, fiind vorba despre un furt, instanta putea sa ia masuri pentru a-i aduce la termen pe inculpati”. (Feri Predescu) 

CONSULTARI ROMA - MADRID

Spania, „amenintata” de expulzatii din Italia Autoritatile spaniole poarta de cateva saptamani negocieri cu oficialii italieni pentru a se asigura  ca cetatenii romani de pe teritoriul italian amenintati cu expulzarea nu vor migra in masa in Peninsula Iberica. Confirmarea a venit de la secretarul spaniol pentru securitate, Antonio Camacho, prezent la Bruxelles, la reuniunea ministrilor europeni de interne si justitie, a relatat ABC in editia on-line, citat de Mediafax.

„La Ministerul de Interne discutam de cateva saptamani cu autoritatile italiene pentru a evita orice efect negativ asupra teritoriului spaniol”, a declarat Camacho. Secretarul de stat spaniol a precizat ca desi „a existat initial o preocupare a guvernului de la Madrid” in aceasta privinta, deocamdata nu exista niciun indiciu privind o migrare in masa in Spania a romanilor expulzati din Italia.

Potrivit lui, temerile guvernului spaniol s-au atenuat la cateva zile dupa declansarea crizei imigrantilor romani din Italia, dupa ce executivul de la Madrid a fost informat cu privire la detaliile decretului italian. Actul normativ nu prevede o expulzare in masa a romanilor, ci numai expulzari individuale, care trebuie supuse controlului judiciar. In plus, Camacho a subliniat ca Italia intentioneaza sa repatrieze romanii vizati de ordinele de expulzare si a reamintit ca, potrivit Legii imigratiei, si Madridul poate ordona repatrierea cetatenilor comunitari din motive de „securitate nationala”. (Andreea Romanovschi)

EXPERTIZA DE SENATOR Mailat a umblat cu un cui batut in cap Senatorul PNL Ilie Stoica, fost primar al Avrigului in perioada 1996-2000, a afirmat ieri ca o cunoaste pe denuntatoarea lui Romulus Mailat, Emilia Neamtu, si ca aceasta are probleme psihice. Senatorul crede ca declaratiile femeii nu prezinta credibilitate. De asemenea, Ilie Stoica a spus ca fiul acesteia, Ilie Neamtu, ar avea probleme similare, relateaza Rompres.

Ilie Stoica a declarat ca a facut cunostinta cu familia Neamtu pe vremea cand era primar al Avrigului si ca a aflat despre problemele de sanatate ale Emiliei Neamtu de la copiii acesteia, ea fiind pacienta a Spitalului de Psihiatrie din Sibiu. Senatorul este de parere ca „Mailat va scapa basma curata pentru ca martora acuzarii nu este credibila, avand probleme psihice”.

Totodata, el a afirmat ca unii localnici din Avrig isi amintesc si ca Romulus Mailat „si-ar fi batut un cui in cap si ar fi umblat astfel pe strada”. Nu in ultimul rand, senatorul PNL  a acuzat actualul primar din Avrig si politia din localitate ca nu iau masuri ferme pentru a rezolva problemele generate de taberele de romi de la marginea orasului.

„Romii stau abuziv in Avrig, nu platesc taxe, nu muncesc, traiesc din furat de la mine si de unde pot. Baracile pe care le au in Avrig au fost ridicate si sunt tolerate de primarie pentru ca in 2000 si 2004 au fost masa electorala de manevra. Acolo au venit si din alte zone, asa a aparut si Mailat la Avrig”, a afirmat Ilie Stoica.  (Maria Vladescu)