EXCLUSIV. Cel mai grav caz de malpraxis de care aţi auzit vreodată! O femeie a fost mutilată, când a născut, de un medic nepriceput

EXCLUSIV. Cel mai grav caz de malpraxis de care aţi auzit vreodată! O femeie a fost mutilată, când a născut, de un medic nepriceput

Unei profesoare din Rădăuţi, medicul Dumitru Drăgoi i-a tăiat sfincterul anal când a născut. Singura pedeapsă: să facă nişte cursuri de specializare.

Stil românesc: au luat-o la rost după ce au nenorocit-o

Traumatizanta experienţă s-a petrecut în vara lui 2004. Pe 25 iunie 2004, femeia a fost adusă la Spitalul Judeţean Suceava - Secţia Obstetrică Ginecologie, cu simptoame de naştere prematură, sarcina fiind în săptămâna 35.

A doua zi, a ajuns pe masă în sala de naştere, fiind asistată de medicul Dumitru Drăgoi, care era de gardă în acea după-amiază, şi moaşa Eugenia Răgăzan. Naşterea nu a fost deloc uşoară, iar pentru uşurarea expulziei fătului, medicul Drăgoi a considerat că se impune o epizotemie (n.r. incizie chirurgicală la nivelul perineului pentru a face loc fătului). A adus pe lume o fetiţă sănătoasă, însă chinul prin care urma să treacă a fost cumplit.

Ne puteți urmări și pe Google News

"A doua zi, mă simţeam foarte rău, am anunţat medicul de această situaţie, şi mi s-a spus că după naştere e normal să-mi fie aşa. După câteva ore m-am adresat din nou unei asistente, însă am fost pur şi simplu ignorată. A doua zi, la vizita de dimineaţă, am fost luată la rost de o doctoriţă, care m-a făcut în toate felurile pentru că în timpul naşterii îl muşcasem de mână, din cauza durerilor, pe medicul care mă operase", îşi aminteşte profesoara. Patru zile mai târziu a fost externată, iar în foaia de observaţie era trecut "stare generală bună".

Şocul de peste patru zile: o descoperire macabră

La câteva zile după externare, o asistentă chemată la domiciliu să-i scoată firele cu care a fost cusut locul unde s-a intervenit chirurgical a observat că la al treilea fir au început să fie eliminate materii fecale.

"Am ajuns la spitalul din Rădăuţi, eram deja în stare gravă, condiţii în care am fost transferată cu o ambulanţă la Suceava. Ajunsă acolo am fost internată cu «cântec», la început nici nu m-au băgat în seamă, dar în cele din urmă am ajuns într- un salon doar eu şi fetiţa mea. Când am povestit că scăpam materii fecale, m-au urcat pe o masă şi mi-au introdus feşe în anus, ca să nu se mai întâmple acest lucru, după care mi-au recomandat să nu mai mănânc două-trei zile ca să nu mai iasă nimic din mine… Toate acestea în condiţiile în care eu alăptam fetiţa!", îşi continuă terifianta poveste Cristina M.

"Aveam o gaură pe unde îmi vedeam intestinele"

Dându-şi seama de situaţia critică în care se afla, pacienta a fost transferată, la cererea familiei, la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, unde a fost supusă unei alte operaţii. "Nu vreau să treacă nici cel mai mare duşman al meu prin ce am trecut eu atunci când miam revenit după operaţie. În partea stângă, jos, aveam o gaură cu un diametru de circa 20-25 de cm, pe unde îmi vedeam toate intestinele, apoi foloseam o pungă pentru necesităţi", îi dau lacrimile dintr-odată.

De la Iaşi a ajuns la spitalul "Carol Davila" din Bucureşti, unde a suferit o altă intervenţie chirurgicală: "O operaţie reparatorie pentru musculatura de la anus, însă au reuşit într-o foarte mică măsură. Acum, la aproape opt ani de la naştere, eu fac încă treaba mare pe mine". Au fost luni de zile în care şia făcut nevoile într-o pungă. I s-a spus să nu mai îndrăznească să rămână gravidă, întrucât riscă să îşi piardă uterul.

Doctorul, sancţionat cu nişte cursuri de perfecţionare

Cristina M. a făcut contestaţie, iar cazul său a ajuns la Colegiul Medicilor din România care a decis sancţionarea cu vot de blam a medicului sucevean şi obligarea efectuării de către doctor a unor cursuri de perfecţionare. Asistenta a fost sancţionată de către Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România cu suspendarea temporară a calităţii de membru.

SINGURA BUCURIE, COPILUL O problemă de care nu va scăpa toată viaţa

"Nu sunt mulţumită în nici un fel de această decizie. Eu rămân în continuare cu «cadoul» pe care mi l-au făcut în urmă cu aproape opt ani. Mă simt la fel, cu toate că am urmat multe tratamente, cu tot felul de diete. Chiar şi în decembrie 2011 am fost internată, în două rânduri, la Bucureşti şi la Rădăuţi. Am aflat că la o clinică din Germania ar fi o posibilitate pentru mine, dar trebuie să văd care sunt costurile. Nu ştiu dacă toţi banii din lume mă vor face vreodată sănătoasă", e revoltată Cristina M.

Avocatul profesoarei, Eugen Laurus, a declarat că va ataca sentinţa Curţii de Apel. "Însă sunt bucuroasă că fetiţa mea e bine, e sănătoasă", e singurul lucru care o face să mai zâmbească pe profesoara din Rădăuţi.

DUPĂ 8 ANI Medicul, scos basma curată

Drama Cristinei M. a ajuns în instanţă, iar, iniţial, magistraţii Judecătoriei Suceava au decis că atât moaşa, cât şi medicul care au asistat la naştere se fac vinovaţi de vătămare corporală din culpă.

Moaşa, Eugenia Răgăzan, a primit o amendă penală de 20.000 de lei, iar doctorul, ginecologul Dumitru Drăgoi, patru luni de închisoare şi interzicerea mai multor drepturi, printre care şi cel de a exercita profesia de medic pe o anumită perioadă. Instanţa a stabilit că în producerea nefericitului eveniment, doctorul are 70% din vină, iar moaşa 30%. Firmele de asigurări au fost puse să plătească pacientei despăgubiri 200.000 de euro şi contravaloarea cheltuielilor de spitalizare ale victimei, care a avut nevoie de aproape 250 de zile de îngrijiri medicale.

Sentinţa a fost atacată, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava. Doctorul şi moaşa au fost achitaţi, recent, iar despăgubirile au scăzut la 150.000 de euro.

Recursul Cristinei M. a fost respins. Citiţi şi:

  • Măcelarul din spital. Doctorul i-a tăiat unei femei piciorul din şold pentru o rană în călcâi
  • Caz revoltător de malpraxis la Brașov: Medicii au confundat malaria cu hepatita