Rețetă de scris poezii

Rețetă de scris poezii

V-ar plăcea să aveți o rețetă pe care să o urmați ca să scrieți poezii? Cunoscutul scriitor american de origine română, Andrei Codrescu, va fi în România zilele acestea. Va vorbi despre cărțile sale, va da ... lecții de poezie. Vă prezentăm o lecție de poezie a scriitorului. O rețetă de scris poezii.

Andrei Codrescu, cunoscut autor american de origine română, autorul unor volume precum „Lecția de poezie” sau „Ghid Dada pentru postumani”, vine la Librăria Bizantină, joi, 13 octombrie, începând cu ora 19.00. Evenimentul face parte dintr-un turneu național prilejuit de vizita autorului în România și este organziat de Curtea Veche Publishing.

Discuția în jurul volumelor autorului Andrei Codrescu a avea la Librăria Bizantină (Strada Bibescu Vodă 20, București). Alături de autor va participa Cosmin Ciotloș, critic literar. Intrarea la eveniment este liberă.

De asemenea, pe 14 octombrie Andrei Codrescu va participa în cadrul deschiderii Școlii Doctorale de la Facultatea de Litere, unde va ține o „Lecție de poezie” pentru cei prezenți. Dar noi vă prezentăm, în avans, o rețetă de scris poezii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Codrescu este autorul a numeroase volume de poezie, proză, eseuri, dar și un cunoscut și apreciat profesor universitar și colaborator al mai multor publicații importante de peste ocean. A activat timp de mulți ani în postura de comentator al emisiunii All Things Considered pe postul de radio National Public Radio. Printre altele, a scris scenariul filmului „Road Scholar”, în care a și jucat, și cu care a câștigat premiul Peabody Award.

 

Majoritatea operelor sale au fost traduse și în limba română. La Curtea Veche Publishing au fost publicate în seria „Andrei Condrescu” volumele „Lecția de poezie” (2014), „Ay,Cuba! O călătorie socio-erotică” (2012), „Ghid Dada pentru postumani - Tzara și Lenin joacă șah” (2009), „Prof pe drum” (2008) și „Gaura din steag - Povestea unei reveniri şi a unei revoluţii”. (2008).

 

Andrei Codrescu s-a născut în România, la Sibiu, iar actualmente trăieşte în Statele Unite ale Americii, la New Orleans. Editează Exquisite Corpse: a Journal of Letters & Life (www.corpse.org), deţine o cronică culturală la National Public Radio şi a fost Professor Emeritus de literatură engleză şi comparată la Louisiana State University.

Autorul a trăit în România până la vârsta de 19 ani. În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în „Gaura din steag”, declarată de New York Times „Notable Book of the Year“ (1991). Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în „The Disappearance of the Outside” (1991), „Zombification” (1994) și „The Dog with a Chip in His Neck” (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press.

În perioada 27 septembrie - 14 octombrie autorul se va întâlni cu publicul la București, Zalău, Craiova, Cluj-Napoca și Sibiu.

Rețeta de scris poezii

„Lecția de poezie”

de Andrei Codrescu

 

„Dedic povestea acestui dulce şi liber adieu studenţilor mei într-ale poeziei, cu recunoştinţă şi scuze pentru tortura inevitabilă. Dedic aceste aventuri şi domnişoarei Poezie care m-a răsfăţat cu încrederea oarbă în utilitatea ei inutilă fără de care nu se poate trăi. Federico García Lorca a scris no se puede vivir sin amor (viaţa nu se poate trăi fără dragoste); adaug: viaţa nu se poate trăi fără poezie (la vida no se puede vivir sin poesía). Dragoste şi poezie mi-au dat şi dragii mei prieteni poeţi, pe care-i salut pentru curaj şi generozitate.”

Iată ce trebuie să faci ca să scrii o poezie.

„Instrumentele poeziei

Un carnețel de note în care să-ți scrii visele.

Un stilou Mont Blanc (primiți o notă mai mare dacă stiloul i-a aparținut lui Madame Blavatsky).

O monedă chinezească sau o piatră, pe care să o țineți în buzunar și să o frecați între degete.

Frecventarea locurilor în care poți auzi lucruri pe care le vorbesc alții.

Reportofoane minuscule, binocluri și microfoane microscopice.

Un omuleț în adâncul minții.

Un Tovarăș-întru-Duh.

Capacitatea de a fi hipnotizat.

Foi mari de hârtie făcută manual, un teanc de jumate de metru.

Un abonament la televiziunea prin cablu.”