Romanii, in topul infractorilor din tarile UE

Romanii, in topul infractorilor din tarile UE

"Veniturile infractorilor romani din Marea Britanie ajung in fiecare an la aproximativ 100.000 de lire sterline", este de parere comandantul de politie Steve Allen.

Raidul efectuat in orasul Slough de echipa coordonata de Allen s-a finalizat pe 24 ianuarie 2008 cu arestarea a 25 romani. Infractori faceau parte dintr-o retea internationala de trafic de minori.

Steve Allen a mai declarat pentru ziarul "The Daily Mail" ca numarul infractorilor din Marea Britanie de origine romana este intr-o continua crestere: "de la 12 persoane retinute in 2006 pentru ilegalitati desfasurate in centrul Londrei, la finalul anului 2007 s-a ajuns la 214 de persoane carora li s-au intocmit dosar penal".

In opinia acestuia, cele mai frecvente cazuri de infractionalitati in care sunt implicati si romanii sunt cele legate de furturi, cersetorie si trafic cu minori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Export masiv de infractori

Motivul principal legat de cresterea numarului de infractori romani in strainatate este legat de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Flexibilitatea trecerii frontierei in tarile membre UE a condus la un procent ridicat al ilegalitatilor comise de cetateni romani pe teritoriul altor state.

In capitala Italiei, din totalul de 3.557 de straini arestati in Roma pe parcurul anului 2007, 75% dintre ei proveneau din Romania. Conform cifrelor prezentate de Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, la finele lui 2007, 2.679 dintre detinutii din penitenciarele din Roma erau cetatenii romani. Pe locul doi al topului, cu 275 de infractori arestati, s-au clasat marocanii. Ultima pozitie a fost ocupata de bosniaci si albanezi, insa prezenta lor se ridica la cateva zeci de persoane.

In acelasi timp, tranzitia de la infractionalitatile minore spre cele violente, marcate de omucideri, agresiuni sexuale si jafuri, a indemnat autoritatile de la Roma sa adopte o noua strategie pentru reducerea criminalitatii in Italia. Agitatia creata in jurul lui Nicolae Romulus Mailat, presupusul asasin al Giovannei Reggiani, a condus la elaborarea unui proiect legislativ prin care se permitea prefectilor italieni expulzarea oricarui cetatean UE considerat un pericol public. Prin masura prezentata in luna octombrie 2007 de ministrul de Interne, Giuliano Amato, pana pe 31 decembrie 2007 numarul persoanelor de origine romana expulzate din Italia a ajuns la 200.

Masuri de protectie

Una dintre alternativele preferate de alte state ale Uniunii Europene pentru a se proteja valul de imigranti din Romania si Bulgaria a fost adoptarea unor politici restrictive de acordare a permiselor de munca. Marea Britanie nu a fost de acord cu strategia "portilor deschise", declarand initial ca va accepta doar 200.000 de muncitori romani pentru un segment limitat de specializari din industrie si economie.

Cu toate acestea, numarul infractorilor proveniti din Romania a depasit anul trecut 2.000 de persoane. In opinia reprezentantilor politiei din Regatul Unit, citate de "Daily Mail", aceasta crestere este ingrijoratoare, avand in vedere ca in anul 2005 statisticile au inregistrat un nivel al infractorilor romani de zece ori mai mic decat cel din decembrie 2007. Aceaasi publicatie il cita in septembrie 2007 pe Stan Batlan, comandant al politiei din Ialomita, ce declara ca "activitatile ilegale realizate de romani sunt transpuse aici sub forma masinilor de lux si a caselor."

Ultimile repatrieri ale infractori romani au avut loc pe 28 ianuarie 2008. Mai multe tari UE au expulzat 14 persoane pentru diferite capete de acuzare. Dintre acestia, majoritatea au fost retinuti pentru furt si trafic de droguri. Toate persoanele repatriate in inchisorile din strainatate vor continua efectuarea sentintei in peniteciarele din Romania.