Scandalul deconturilor: fost parlamentar britanic, condamnat la închisoare

Scandalul deconturilor: fost parlamentar britanic, condamnat la închisoare

Un fost parlamentar laburist, care şi-a falsificat rapoartele de cheltuieli parlamentare şi a dat apoi vina pe administratorul biroului său, a fost condamnat azi la 16 luni de închisoare, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Jim Devine a depus facturi false pentru servicii de curăţenie şi de imprimare în valoare totală de aproape 8.400 de lire (circa 9.500 de euro) în perioada 2008-2009. Fostul membru laburist al parlamentului, reprezentând oraşul scoţian Livingston, a susţinut că a acţionat la sfatul oferit de un coleg parlamentar într-un bar din Camera Comunelor. Neregulile au fost dezvăluite în 2009 de ziarul britanic The Daily Telegraph, care a publicat un vast dosar al cheltuielilor decontate în mod ilegal de aleşii britanici.

Devine este al treilea fost parlamentar judecat şi condamnat la închisoare în urma scandalului cheltuielilor nejustificate. Alţi doi foşti membri laburişti, David Chaytor şi Eric Illsley, au fost deja condamnaţi după ce au pledat „vinovat”. Jon Taylor, un fost membru conservator al Camerei Lorzilor, îşi aşteaptă sentinţa după ce a fost găsit vinovat în luna februarie, potrivit AP.

Devine, fost asistent în domeniul psihiatric şi organizator sindical, a fost preşedinte al Partidului Laburist Scoţian în anii 1990 şi i-a urmat apoi lui Robin Cook în funcţia de parlamentar pentru Livingston în urma decesului fostului ministru de externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent i s-a interzis să mai candideze din partea laburiştilor după apariţia acuzaţiilor. El a continuat să ceară sute de lire pentru cheltuieli de cazare chiar şi după ce a fost pus sub acuzare.