Secretele unui milionar misterios

Secretele unui milionar misterios

Ginerele lui Ion Dincă zis „Te-leagă“ este unul dintre cei mai bogaţi, mai discreţi şi mai potenţi oameni de afaceri din România.

Nu apare în „Top 300 Capital“, nu are poza în paginile ziarelor de afaceri, nu dă interviuri, nu apare în emisiuni TV. Cu toate acestea, deţine „o halcă“ importantă din suprafaţa Bucureştiului. Oamenii îşi cumpără mobilă din magazinul lui, mănâncă în restaurantele lui, îşi iau haine de la el, frigidere, televizoare, dorm în hotelul lui, îşi construiesc locuinţe pe terenurile lui, dar habar n-au cum îl cheamă. Nu-i ştiu chipul, averea sau planurile de viitor. Numele lui este Gabriel Popoviciu, dar se recomandă „Puiu“, magnatul care şi-a şters urma din topurile milionarilor României întocmite de presă. Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment, Pizza Hut, KFC - sunt firme care aparent nu au nicio legătură, dar se leagă într-un fel sau altul de Popoviciu. De la comunism la democraţie Ginere al fostului demnitar comunist Ion Dincă, supranumit „Te-leagă“, decedat anul trecut, Puiu Popoviciu este unul dintre cei mai influenţi actori de pe piaţa imobiliară, dar şi unul dintre cei mai activi oameni de afaceri. Viaţa pe care milionarul a dus-o în perioada comunistă este puţin ştiută. După ’90, a fost în vizite de lucru alături de echipa prezidenţială a lui Ion Iliescu, în India sau Indonezia şi s-a aflat în spatele „tunului“ de 320 de milioane de euro în cazul „Ştrandul Tineretului“. În 2003, singurul an în care a fost inclus în „Top 300 Capital“, avea o avere estimată la cel puţin 100 de milioane de dolari. Puiu Popoviciu este foarte reţinut atunci când îi sunt solicitate informaţii. El ne-a mărturisit: „Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Am preferat întotdeauna discreţia, atât în afaceri, cât şi referitor la familia mea“. Restul e tăcere.

Amintiri din copilărie Gabriel este singurul copil al familiei Popoviciu. Mama sa, Ligia, este, la 78 de ani, acţionară în majoritatea firmelor controlate de fiul său. Tatăl, Eugen Aurel Popoviciu, a făcut şi el parte din patronatul unor foste societăţi de stat, privatizate sub auspiciile fiului său, dar a fost şi profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMVB). Relaţia juniorului cu Agronomia s-a sedimentat cu mult înainte de 2000, anul când s-a asociat cu universitatea în proiectul „Băneasa Rezidenţial“, cel mai mare proiect imobiliar dezvoltat în România. Ioan Alecu, rectorul Universităţii, a povestit că îl ştie pe Puiu de când era copil. Membrii corpului profesoral, din care făcea parte şi Popoviciu senior, beneficiau de locuinţe într-un bloc construit în 1962 chiar în curtea Universităţii. Popoviciu junior a copilărit sub ochii multora dintre profesorii cu care astăzi îşi programează întâlniri de afaceri. Severitatea socrului La începutul anilor ’80 s-a căsătorit cu Doina, fiica lui Ion Dincă, fost prim-vicepremier în „garda“ ceauşistă din 1980 până în 1989. Gabriel Popoviciu era în acele vremuri student la Politehnică, iar soţia sa urma cursurile Facultăţii de Limbi Străine, specializarea arabă. Deşi Ion Dincă era o persoană foarte influentă în acea perioadă, surse EVZ susţin că nou-formata familie Popoviciu nu s-a bucurat de un sprijin deosebit din partea lui. Severitatea sa proverbială se manifesta şi în relaţia pe care o avea cu apropiaţii. „Fetele lui erau ţinute din scurt şi nu aveau niciun fel de privilegii. Doina Dincă a vrut să plece într-o excursie în străinătate, dar n-a primit aprobarea şi a fost întoarsă de la aeroport“, a povestit o persoană din anturajul familiei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. De la service, peste Ocean Revoluţia din 1989 l-a prins pe Puiu, la vârsta de 30 de ani abia împliniţi, angajat al unui service auto. Socrul său, în schimb, a plătit cu libertatea devotamentul faţă de sistem. Pe 2 februarie 1990 a fost condamnat la moarte în lotul CPEx. Sentinţa nu s-a materializat şi, după cinci ani de închisoare, a fost eliberat din Penitenciarul Jilava. Întors acasă, Dincă a făcut faţă cu brio noii ordini. A devenit consilier la ComputerLand, compania înfiinţată de Popoviciu împreună cu celălalt ginere al lui „Te-leagă“, Nicolae Badea, acţionar la Clubul Dinamo. În perioada de detenţie a socrului său, actualul magnat a părăsit ţara şi a trecut Oceanul împreună cu soţia. Gabriel Popoviciu şi-a stabilit domiciliul în New Jersey, SUA. Cu toate acestea, făcea în permanenţă naveta cu avionul la Bucureşti, pentru că zorii democraţiei din România promiteau mari oportunităţi de afaceri.

Legătura acestuia cu „ţara tuturor posibilităţilor“ este totuşi foarte strânsă, obţinând şi cetăţenie americană. MISTER RADU DIMOFTE

Ne puteți urmări și pe Google News

Partenerul de încredere Cel mai important partener al lui Popoviciu în afacerile derulate după Revoluţie este Radu Dimofte. Fugit în Statele Unite ale Americii înainte de 1989, Dimofte s-a întors în România, unde a pus pe picioare mai multe afaceri alături de fostul ginere al lui Ion Dincă. Mai discret chiar şi decât Popoviciu, Dimofte locuieşte acum în Bucureşti, dar deţine şi un luxos apartament în Monte Carlo, în Huston Building.

EMIGRANŢI DE LUX Plecat în SUA împreună cu fiica şi cu ginerele comunistului Preoteasa În raport cu clasa politică, Puiu Popoviciu s-a abţinut să-şi declare simpatiile şi nu a fost membru al vreunui partid. Chiar şi aşa, a menţinut o relaţie echilibrată cu toate regimurile care s-au succedat la putere. Singurul personaj cu care nu a relaţionat foarte bine a fost Adrian Năstase, motivul fiind prietenia lui Popoviciu cu Bogdan Bartolomeu. Pe lângă Nicolae Badea, cu care a avut nu numai o legătură de familie, ci şi una de afaceri, distanţ ată în ultima perioadă, Popoviciu a întreţinut de-a lungul anilor o relaţie strânsă cu Bogdan Bartolomeu. Acesta e soţul Ilincăi Preoteasa, fiica lui Grigore Preoteasa - fost ministru de externe al României în perioada 1955-1957. Ilinca Preoteasa a fost prima soţie a fostului lider PSD, Adrian Năstase. În perioada comunistă, ea era membră activă în UTC şi făcea parte din „tânăra protipendadă nomenclaturistă“, alături de Nicu Ceauşescu, Serghei Mizil, Petre Roman şi alţi juniori celebri. O degustare la „Clubul Vinului“ Bogdan Bartolomeu, în prezent un prosper om de afaceri, are o traiectorie asemănătoare cu cea a lui Popoviciu. Cei doi au emigrat împreună în America, stabilindu-se în acelaşi orăşel din New Jersey. În 1992, când mecanismul economiei de piaţă abia se punea în mişcare într-o ţară în care „oamenii de afaceri“ îşi făceau buticuri în gherete din metal sau la parterul blocurilor, Puiu Popoviciu înregistra în SUA companii anonime, de tip off-shore. Cei doi au înfiinţat peste Ocean compania General Logistic Corp, firmă care în 2000 se asocia cu Universitatea de Agronomie pentru a realiza celebrul proiect „Băneasa Rezidenţial“. Mulţi ani mai târziu, Popoviciu şi Bartolomeu au fost parteneri şi în „Clubul Vinului“, faimoasa societate la care este acţionar şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu. ÎN NUMELE FIULUI Mama, afacerist de profesie În ciuda numeroaselor scandaluri în care a fost pomenit, Popoviciu nu a ieşit din „silentio stampa“. Tăcerea este motivată parţial de faptul că şi-a asumat oficial foarte puţine dintre afacerile pe care le controlează. Una dintre ele este vestita societate „Clubul Vinului“, însă a renunţat la ea. Aceeaşi strategie a folosit-o şi în cazul altor firme. A preluat conducerea societăţilor Alltrom, Herăstrău, A.S.D. Mioriţa, Comaliment, după care şi-a cedat acţiunile mamei sale sau unor firme al căror hăţiş patronal se află tot în sfera sa de influenţă. Cea mai surprinzătoare apariţie în aceste tranzacţii o reprezintă mama sa, Ligia Popoviciu, care, ajunsă la o venerabilă vârstă (78 de ani), deţine importante procente în şapte societăţi.