Ce scoruri au partidele acum. Sondaj Geeks for Democracy

Ce scoruri au partidele acum. Sondaj Geeks for Democracy Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Laura Codruța Kovesi, Mircea Geoană, Victor Ponta, George Simion și Cătălin Drulă sunt personalitățile publice care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor. Abia apoi urmează Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, președintele și premierul țării. PSD conduce în intențiile de vot, urmat la mare distanță de PNL și AUR, aproape la egalitate (19, respectiv 18 procente). Distanța se mărește și mai mult față de USR și UDMR.

Barometrul civic Geeks for Democracy, realizat de Cult Research, în perioada mai - iunie, poate da o imagine a viitorilor candidați pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Din perspectiva partidelor politice, trebuie spus că sondajul prezintă situația dinainte de scandalul căminelor groazei, astfel că tabloul pe care îl prezintă este cumva incomplet.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (telefonic) pe un eșantion de 806 respondenți și are o marja de eroare: ± 3.45%.

Conform datelor înregistrate, Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere. Ea a înregistrat, din răspunsurile percepute, o medie de 4,5 din 10. Pe locul al doilea, după Kovesi se situează Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Acesta are o medie de 4,1 din 10.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nivelul de încredere foarte ridicate de care se bucură cei doi se datorează și funcțiilor pe care le ocupă, în instituții internaționale.

Opoziția depășește Puterea la încredere

Dintre personalitățile interne, pe locul al treilea se clasează fostul premier Victor Ponta cu o medie de 3,9 din 10. El este urmat de George Simion, șeful AUR, cu 3,69 din 10 și de liderul USR, Cătălin Drulă, cu o medie de 3,58 din 10.

Abia după aceștia urmează, cei mai importanți oameni în stat, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Cei doi au o medie de încredere de 3,5 din 10.

Românii și-au pierdut încrederea în guvern și parlament

Sondajul realizat de Cult Research prezintă și ierarhia instituțiilor publice în ceea ce privește încrederea românilor. Românii au cea mai puțină încredere în Parlament și în partidele politice, instituții incapabile să se reformeze și să se ridice la așteptările românilor. Parlamentul și partidele s-au prăbușit la o medie de 3 din 10.

Un procent de 73% dintre respondenți spun că Guvernul, în general, este ineficient și inutil. Iar 74% dintre cei intervievați cred că oamenii săraci au o viață mai grea pentru că măsurile guvernamentale nu îi ajută să aibă o viață decentă.

Dacă avem în vedere și că președintele, la fel ca premierul, au cea mai redusă cotă de încredere, în rândul românilor, este evident că întrega clasă politică are nevoie de o schimbare structurală. Din păcate acest lucru nu este dorit, politicienii și demnitarii preferând să-și rezolve propriile interese în detrimentul celor ale țării.

PSD cel mai votat partid

Sondajul de opinie confirmă ceea ce se știe, deja, că PSD ar fi votat de cei mai mulți dintre români, dacă mâine ar fi alegeri. Un procent de 31% dintre cei ar merge la vot, au spus că votează cu social-democrații, La mare distanță urmează PNL, cu 19%, urmat de partidul AUR, cu 18%.

USR este creditat cu 11%, deși a devenit mult mai activ în ultima perioadă, în vreme ce doar 5% dintre repondenți ar credita UDMR.

Majoritatea românilor cred că formațiunile exremiste, în special cele de extremă dreaptă, antieuropene, reprezintă un pericol pentru România. În schimb, un procent semnificativ consideră că astfel de organizații au o influență benefică.

Biserica și Armata, în topul încrederii

Românii au cea mai mare încredere în instituția Bisericii, care conduce cu o medie de 6 din 10, în Armată, cu o medie de 5.9 din 10 în NATO cu o medie de 5.5 din 10 și în Uniunea Europeană cu 5.2 din 10.

Încrederea foarte mare în Uniunea Europeană arată că promotorii teoriilor conspiraționiste, anti-europene și pro-ruse, nu sunt tocmai credibili.

În schimb, românii nu au prea multă încredere în ONG-uri, aceștia menționând doar Salvați Copiii și Crucea Roșie Română între organizațiile preferate.

Românii cred că lucrurile evoluează într-o direcție greșită

Cea mai mare parte a românilor sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită, dar se declară satisfăcuți cu viața pe care o duc. O medie . Românii sunt mulțumiți cu viața lor cu o medie de 7 din 10.

Participanții la cercetarea sociologică și-ar dori ca România să urmeze modelul politic și de guvernare al Germaniei, eventual al Elveția. Acestea sunt statele cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa.

Astfel, Germania (17%), Elveția (10%) și Statele Unite ale Americii (9%) sunt statele care pot fi modele pentru România din punct de vedere al organizării instituțiilor statului. Aproape 2 din 10 români cred că ar trebui să ne creăm propriul model, original, de democrație.

Vizualizați sondajul complet.