Spionajul american și România

Spionajul american și România

Nu știu de ce în mentalitatea europeană a fi american este similar cu naivitatea. Locuitorii bătrânului continent îi privesc cu oarecare milă și compasiune pe mestecătorii de chewing-gum.

Americanii pot fi catalogați oricum: creduli, dar în niciun caz proști. Din fericire mai există cercetători care n-au fost luați exclusiv de valul de anti-comunism și anti-sovietism. Sorin Aparaschivei a publicat după ani de cercetări o carte, zic eu monumentală: ”Spionajul  american în România. 1944-1948” la prestigioasa Editură Militară. Sorin Aparaschivei demonstrează pe baza unor documente inedite din arhivele americane, dar și din cele ale Serviciului Special de Informații din România (SSI) că americanii s-au implicat imediat în România conștienți de pericolul sovietic. OSS (Office of Strategic Services) și CIA s-au luptat cu îndârjire spre deosebire de britanici care se înțeleseseră cu Moscova ca sovieticii să se infiltreze în Balcani. Documentele arată clar și fără echivoc că americanii au știut milimetric despre intențiile Kremlinului și personal al lui Stalin. Deci uitați de naivitatea americană! 

Și pentru că tot vorbim de americani să amintim de o altă lucrare care n-ar trebui să fie ratată de orice politician sau politolog onest: ”Sub povara a 90.000 de tone de diplomație? Statele Unite ale Americii, strategia hegemonică și declinul relativ de putere” a lui Simona R. Soare, cercetător științific la Institutul pentru Studii de Apărare și Istorie Militară din București. Cartea a apărut grație editorului Adrian Pandrea tot la Editura Militară. Titlul în sine are la bază un joc de cuvinte folosit pentru promovarea clasei Nimitz de portavioane americane, un simbol al puterii covârșitoare militare a SUA (90,000 tons of diplomacy). Volumul în sine, după cum remarcă profesorul Mihail E. Ionescu, pune în dezbatere școala declinistă, adică adepții declinului american. Acest declin ar proveni din decizii strategice eronate și anormale istoric. Ei bine, Simona R. Soare începe dezbaterea cu un citat extrem de bine articulat în acestă privință. ”America și-a revenit, iar cine spune că America este în declin nu știe despre ce vorbește!”. Cuvinte rostite de președintele Barrack Obama în Congresul american pe 12 februarie 2013 și care au dorit să spulbere ceea ce specialiștii numesc ”criza de încredere”.  

Personal nu cred că hegemonia Statelor Unite poate fi pusă deocamdată la îndoială cu toate eforturile Rusiei de a redeveni o putere mondială. Cel mult va avea loc o reînpărțire a sferelor de influență! Și pentru că tot am vorbit numai despre cărți haideți să amintim la final o altă lucrare de căpătâi a doctorului în științe militare, colonelul Mircea Tănase - ”Parașutismul militar în România. Tradiție și actualitate 1941-2008” apărută la Centrul Tehnic-Editorial al Armatei. Cel mai competent istoric al parașutismului din România, ofițerul de Stat Major Mircea Tănase face fără să exagerăm istorie prin paginile sale. E drept o istorie doar a unei arme, dar ce istorie spectaculoasă! De la actiunile aeropurtate germane din al doilea război mondial la cazul parașutiștilor uciși în 1989 la Otopeni! Fără a dori să jignesc Doamne ferește pe cineva mă gândesc ce bine ar fi dacă fiecare armă din dotarea Armatei Române ar avea un Tănase!

Ne puteți urmări și pe Google News