Sporturi bizare. Quidditch și universul Harry Potter

Sporturi bizare. Quidditch și universul Harry Potter Quidditch, sportul venit din lumea lui Harry Poter. Sursa Foto: Dreamstime.com

Quidditch este un sport și o competiție din universul cărților și filmelor Harry Potter. Cu toate acestea, sportul a fost adaptat în cele din urmă și la lumea reală. În Harry Potter, sportul era prezentat ca fiind unul foarte dur și popular, practicat de vrăjitori. Meciurile se dispută între două echipe formate din șapte jucători călare pe mături zburătoare folosind patru mingi și șase porți în formă de inel.

În cărțile Harry Potter, sportul Quidditch este dedicat vrăjitorilor și se joacă în aer, la înălțime, jucătorii zburând pe mături. Există două echipe care intră în teren, iar regulile au fost rescrise pentru a putea fi jucat și în realitate.

Quidditch se joacă în prezent în peste 300 de universități și licee din Statele Unite și alte 12 țări

Quidditch, cunoscut oficial sub numele de quadball din 2022, este un sport de echipă care a fost lansat în 2005 la Middlebury College din Middlebury, Vermont, Statele Unite, și a fost inspirat de jocul fictiv cu același nume din cărțile Harry Potter ale autoarei J. K. Rowling.

Două echipe de câte șapte jucători fiecare, călare pe mături și situate opus pe un teren dreptunghiular, se luptă cu obiectivul principal de a trece o minge prin cercurile apărătorilor, împiedicându-și în același timp adversarii să o treacă prin propriile cercuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Țări precum Marea Britanie, Canada, Franța, Turcia, Belgia, Mexic, Norvegia, Spania, Germania, Italia, Austria, Slovenia, Brazilia, Coreea de Sud, Polonia și nu numai, se laudă cu echipe profesioniste de Quidditch.

Quidditch, sport

Competiția se bucură și de un campionat mondial, titlul fiind deținut în prezent de Australia

Regulile acestui sport sunt guvernate de Asociația Internațională de Quadball (IQA), iar evenimentele sunt organizate fie de IQA, fie de organismul de conducere din țara în care are loc competiția. O echipă este formată din minimum șapte (maximum 21) jucători, dintre care șase sunt întotdeauna pe teren. Al șaptelea jucător se alătură fiecărei echipe după o perioadă de timp de 17 minute conform regulilor IQA.

Terenul este dreptunghiular, de 55 pe 33 m, cu trei cercuri de înălțimi diferite la fiecare capăt (acest lucru este diferit față de terenul sportului fictiv, care este de formă ovală).

Pentru a înscrie puncte, jucătorii trebuie să împingă mingea în oricare dintre cele trei cercuri adverse, ceea ce aduce echipei 10 puncte.

Scopul final este de a avea mai multe puncte decât cealaltă echipă

Meciurile sau partidele durează adesea între 30 și 40 de minute. Regulile diferă de standardul IQA în competițiile interne, mai ales în SUA. În aprilie 2017, Oxford Dictionaries a recunoscut „quidditch" ca fiind un cuvânt.

După ce a început în 2005, sportul a crescut până în punctul în care, în 2007, a avut loc prima Cupă Mondială de Quidditch. De atunci, în fiecare an, până în 2014, a avut loc o Cupă Mondială în Statele Unite, unde echipele, în principal cele de liceu, se întreceau pentru a ajunge pe primul loc. În timp ce Canada a trimis adesea mai multe echipe din Ontario sau Quebec, iar Australia, Mexic și Franța au trimis fiecare câte o echipă, Cupa Mondială nu a cunoscut niciodată o adevărată competiție internațională.

În 2012, IQA a găzduit Jocurile de vară, unde cinci națiuni au trimis echipe naționale. Doi ani mai târziu, IQA a găzduit Jocurile Globale, în timpul cărora Statele Unite au învins Australia pentru medalia de aur. În prezent, există o Cupă Mondială IQA la fiecare doi ani, deși Cupa Mondială din 2020 a fost anulată, iar cea din 2022 a fost amânată.

Quidditch, sport