Un german vrea să construiască un sat de vacanţă arhaic

Un german vrea să construiască un sat de vacanţă arhaic

Cetăţeanul german Volker Bulitta, fost economist, care s-a stabilit de mai mulţi ani în comuna Botiza, la poalele Munţilor Ţibleşului, urmează să construiască un sat de vacanţă arahaic.

Viitorul sat de vacanţă arhaic, care se află la 120 de km de Baia Mare, cuprinde 20 de case tradiţionale maramureşene, construite din lemn, o fermă ecologică şi ateliere meşteşugăreşti, potrivit Agerpres. Valoarea investiţiei a fost evaluată la 3 milioane de euro. Turiştii vor consuma doar produse ecologice produse în ferma proprie.

În cadrul complexului sătesc va funcţiona o şcoală de călărie şi câteva ateliere meşteşugăreşti. Casele care se vor construi vor fi în stilul construcţiilor din secolul al XIX-lea şi vor arăta pe dinafară exact ca în urmă cu un secol, însă interioarele vor fi conectate la reţeaua internet. Decoraţiunile interioare vor fi alese cu bun gust, redând autenticul unei case maramureşene din lemn. Obiectele casnice, îndeosebi cele ceramice se vor fabrica de meşterii din comuna Săcel.

Complexul rural este în curs de amenajare pe cele 100 ha de teren achiziţionate, iar proiectul ar putea fi gata în cel mult trei ani. Comuna Botiza are 70 de pensiuni agroturistice, şi este satul cel mai solicitat de turiştii români şi străini iubitori de o vacanţă reconfortană.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Turiştii care urmează să vină la Botiza vor fi atraşi de autenticitatea locului, peisajul mirific, munţii înalţi, aerul răcoros şi liniştea naturii. Maramureşul este încă un tărâm virgin, satele păstrează o cultură arhaică şi un foloclor nealterat. Cine doreşte o vacanţă reconfortană vine în Maramureş, cine vrea lux merge în Elveţia şi Austria", a spus investitorul german.

Volker Bullita a reuşit deja să achiziţioneze trei case din lemn vechi de aproape 150 de ani de la ţăranii din Ieud, printre care se află şi o casă muzeu. Administratorul afacerii, Vasile Trifoi, a precizat că procesul de aranjare şi dotare a caselor este cât se poate de pretenţios pentru a putea reda cât mai bine atmosfera satului maramureşen vechi.