Zbigniew Brzezinski, un strateg vizionar (I)

Zbigniew Brzezinski, un strateg vizionar (I)

Neconvențional, original, provocator, neortodox – toți acești termeni au fost folosiți pentru a descrie gândirea politică a lui Zbigniew Brzezinski.

Citiţi mai mult: Zbigniew Brzezinski: dacă Ucraina este zdrobită, securitatea României, Poloniei și a țărilor baltice va fi amenințată Volumul "Zbig: The Strategy and Statecraft of Zbigniew Brzezinski", apărut in 2013, oferă argumente convingătoare pentru ca astfel de caracterizări să fie justificate. Coordonată de Charles Gati, unul dintre cei mai pătrunzători analiști ai Europei de est, cartea este o colecție de analize a celor mai importante scrieri ale lui Brzezinski ca teoretician politic, comparatist, gânditor strategic și profesor.

Realizată cu ocazia aniversării acestuia la vârsta de 85  de ani, ea surprinde extraordinarele lui cunoștințe privind relațiile internaționale, cât și atașamentul său față de un realism politic cu fundament moral. Va fi o lectură fascinantă pentru cei interesați de avatarurile bolșevismului, de principalele dezbateri strategice din timpul și după Războiul Rece, și de procesul decizional din timpul administrației Carter când Brzezinski a exercitat funcția de consilier pe securitate națională.

În loc să fie un volum Festschrift tradițional, este un prim pas crucial spre realizarea unei biografii, care încă lipsește, a acestei minți impresionant de creativă. Așa cum judicios remarcă Charles Gati, există deja cărți relevante despre personalități precum George Kennan și Henry Kissinger, dar nu există un studiu major despre Brzezinski. Coordonatorul și contributorii trebuie lăudați pentru această splendidă realizare.Spre deosebire de Henry Kissinger, care avea o pregătire solidă în istorie diplomatică, Brzezinski este politolog cu studii în tradiția sovietologiei clasice. Pentru mulți ani considerat un radical politic, un adversar ireconciliabil al regimurilor comuniste ideocratice, el acordă  o  importanță deosebită  ideilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut într-o venerabilă familie poloneză (tatăl său a fost un distins diplomat), Brzezinski a crescut în Canada, în exil. Și-a luat doctoratul la Harvard și a predat la  această universitate pentru aproape un deceniu. Atunci când Harvard a ales, greșind grav, să îi refuze un post de profesor definitiv („tenured”), s-a mutat la Universitatea Columbia din New York unde a devenit directorul unui faimos institut de studii ale comunismului. Împreună  cu politologul german Carl Friedrich, și el un emigrant, a fost autorul unui volum extrem de influent despre totalitarism („Totalitarian dictatorship and autocracy”, Harvard University Press, 1956), o continuare superbă a capodoperei lui Hannah Arendt, "Originile totalitarismului" (Schocken, 1951; Humanitas, 2014). Definiția lui Friedrich și Brzezinski a dominației totalitariste a devenit element de referință a numeroase dezbateri între tradiționaliști și revizioniști în cercetarea comunismului și fascismului.

Este demn de admirație faptul că Brzezinki a refuzat să rămână blocat în paradigma inițială și a propus noi abordări ale evoluției regimurilor de tip sovietic. Textul de față este versiunea lărgită a recenziei volumului editat de Charles Gati, "Zbig: The Strategy and Statecraft of Zbigniew Brzezinski", cuvânt înainte al Președintelui Jimmy Carter (The Johns Hopkins University Press, 2013), pe care am publicat-o în "International Affairs" (vol. 90, no. 2, 2014); traducere de Bogdan C. Iacob. Citiţi şi articolul: What is to be done? Putin’s aggression in Ukraine needs a response