RUSIA a dezvăluit că ERDOGAN şi familia acestuia au fost implicaţi în afaceri cu STATUL ISLAMIC. Preşedintele turc promitea că-şi va da demisia

RUSIA a dezvăluit că ERDOGAN şi familia acestuia au fost implicaţi în afaceri cu STATUL ISLAMIC. Preşedintele turc promitea că-şi va da demisia

Chiar dacă astăzi Sultanul se ploconeşte în faţa Ţarului de la Kremlin căruia îi cere iertare şi-l invită să folosească baza aeriană de la Incirlik, riscând deteriorarea ireversibilă a relaţiilor cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, raporturile dintre Turcia şi Rusia au fost până de curând atât de tensionate încât puterile occidentale se temeau chiar de un război.

Punctul culminant al tensiunii iscate după gestul Turciei de a doborî un avion miliar rus, în 24 noiembrir 2015,  pe motiv că-i încălcase spaţiul aerian, a fost atins aproape de finele lui 2015, când o serie de imagini surprinse de sateliţi şi prezentate la Moscova, de înalţi oficiali ai Armatei ruse, arătau negru pe alb că petrolul ISIS ajunge, pe cel puţin trei trasee diferite, pe teritoriul Turciei.

Ministerul rus al Apărării îl acuza atunci direct pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că profită, împreună cu familia sa, de pe urma contrabandei cu petrol, făcută de organizația teroristă Statul Islamic.

Însuşi Vladimir Putin afirma că Turcia ar fi doborât, pe 24 noiembrie, un SU-24 rusesc pentru a-şi proteja rutele de contrabandă. Potrivit lui Putin, Turcia era, la vremea respectivă, principalul consumator de petrol al Statului Islamic iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia acestuia erau acuzaţi de implicare în afaceri cu gruparea jihadistă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit imaginilor prezentate de înalţi oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării, Statul Islamic folosea cel puţi trei rute pentru a introduce petrol pe teritoriul Turciei: ruta vestică ducea către porturile turceşti de la Mediterană, cea nordică spre rafinăria Batman iar cea estică la baza uriaşă de transbordare din oraşul turcesc Cizre.

Preşedintele turc Erdogan spunea la vremea respectivă că va demisiona imediat din funcția de președinte dacă Moscova va reuşi să-şi probeze gravele acuzaţii. Informaţiile au fost preluate şi publicate la vremea respectivă şi de Evenimentul Zilei.

 

 “Acestea sunt cele trei rute cheie prin care este introdus petrolul teroriştilor jihadişti pe teritoriul Turciei din zonele controlate de ISIS în Siria şi Irak”, spunea generalul Serghei Rudskoy.

“Pe traseul vestic sunt transportate, mai ales noaptea, hidrocarburile extrase de lângă Rakka. Camioanele traversează localităţile nelocuite Azaz (Siria) şi Reyhanli (Turcia), de la graniţa celor două state, de unde merg mai departe către porturile turceşti Dortyol şi Iskenderun”, preciza generalul Serghei Rudskoy, arătând o imagine surprinsă din satelit lângă Azaz pe 13 noiembrie.

Pe ruta nordică, explica Rudskoy, este transportat petrolul extras de pe malul drept al râului Eufrat. În perimetrul localităţii Deir-ez-Zor se află unele din cele mai mari centre de procesare a produselor petroliere controlate de organizaţia teroristă Statul Islamic. “Există un număr mare de rafinării iar aici puteţi vedea unele dintre ele”, precizează Rudskoy arătând pe hartă mai multe “fotografii edificatoare” în acest sens. “De asemenea, puteţi vedea mai multe cisterne de transport bezină care au fost în mod constant semnalate în regiune”, mai spunea Rudskoy.

Cea de-a treia rută de transport pornea de la depozitele de petrol din nordul-estul Siriei şi nord-vestul Irakului, străbate localităţile nelocuite de la graniţa - Kara-Chokh şi Cham-Khanik (Siria) şi Tavan, respectiv, Zakho din Iraq. “Imaginile arată o mulţime de autocistene şi camioane lângă aceste localităţi nelocuite. Pe 28 noiembrie, cel puţin 50 de cisterne au fost semnalate lângă Kara-Chokh”, arăta Rudskoy prezentând o serie de fotografii care să întărească spusele sale şi implicit acuzaţiile formulate de preşedintele rus Vladimir Putin la Turciei care ar fi doborât, pe 24 noiembrie, un SU-24 rusesc pentru a-şi proteja rutele de contrabandă. Potrivit lui Putin, Turcia este principalul consumator de petrol al Statului Islamic iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în afaceri cu gruparea jihadistă.

 “Eu nu voi mai rămâne în scaunul de președinte niciun minut dacă Rusia va aduce probe în susținerea afirmațiilor sale. Iar cei care propagă aceste calomnii nu trebuie să mai rămână în scaunele lor”, declarase anterior Erdogan.

 

Preşedintele turc nu şi-a dat însă demisia aşa cum promisese şi a lansat cam acelaşi tip de acuzaţii la adresa Moscovei despre care spunea că ar fi implicată în operaţiuni ilegale de comerţ cu petrol ale Statului Islamic, în Siria.

"Avem probe. Vom începe să le prezentăm lumii", promitea Erdogan într-un discurs susţinut în faţa unor sindicalişti, la Ankara.

În discursul anual privind starea naţiunii, în Parlamentul rus, preşedintele Vladimir Putin ameninţa că Rusia nu va uita niciodată că turcii îi ajută pe terorişti.

"Întotdeauna am considerat trădarea un lucru foarte ruşinos", spunea liderul rus, adăugând că nu confundă actuala conducere a Turciei cu poporul turc.

"Nu vom uita înjunghierea în spate din partea Turciei şi relaţia lor apropiată cu teroriştii. Turcia nu va scăpa doar cu un embargo asupra roşiilor după doborârea bombardierului rus. Vom continua să le amintim ce au făcut", perora Putin iarna trecută.

A venit însă primăvara iar tonul declaraţiilor nu a mai fost aşa tăios.

Luna trecută, Erdogan şi-a luat inima în dinţi şi i-a trimis fostului său prieten o scrisoare în care îi prezenta scuze pentru doborârea avionului rusesc și uciderea pilotului acestuia. Interesele economice (mai ales gazoductul spre Europa și pustiirea turistică a Turciei, din cauza atentatelor și a boicotului rușilor) au fost mai puternice decât orgoliul celui căruia i se spune „Sultanul”. Bloomberg a transmic că  reîmprietenirea dintre Erdogan și Putin este posibilă, cu câteva condiţii. Printre ele s-ar afla și utilizarea bazei de la Incirlik, informaţie respinsă categoric de Turcia.

Gesturile din ultimele zile ale Turciei par să indice însă altceva:

Bombă sub masa NATO înainte de summit. Îi dă Erdogan lui Putin o bază militară?

Cearta turco-germană se complică. Erdogan îi oferă lui Putin baza militară de la Incirlik în timp ce parlamentarilor germani le interzice accesul în incinta aceleaşi baze

Decizie incredibilă luată de Erdogan după tentativa de lovitură de stat. Ce se întâmplă cu baza NATO din Turcia